Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

С ритъма на Д2: Салата "Испанско слънце"

Днес за вас сготви Явор Александров, барабанист на Д2 и Herman's Wolf Band

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
5’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Всъщност, излъгахме. Това не е точно салата, а перфектното плато за бяло или червено вино. Специално за нас го сготви Явор Александров, който е познат на всички като барабаниста от златните години на Д2, както и от изявите му с Herman's Wolf Band.

Снимка: Личен архив на Явор Александров

Явор, или накратко - Яшо, препоръчва това мезе за всякакви поводи и казва, че е най-добре то да се дегустира с чаша Совиньон блан. Ето и рецептата.

Снимка: Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • Фует - испански колбас, 1 щафета
  • 100 г сирене ементал
  • 100 г сирене грюер
  • 100 г сирене бри
  • 100 г гръцки маслини без костилка, зелени
  • Ядки от кашу, за украса

Начин на приготвяне:

  1. В кръгъл поднос се редят кръгове от различните продукти. Най-външният е от нарязания на тънко фует.
  2. След него следва обръч от "лъчи" - прави се с тънки резени от сиренето ементал. Оформят се в триъгълна форма. Острият край се поставя да сочи навън.
  3. След това се изрязват и триъгълничета от сиренето бри и се облягат по обръча от ементал, така че да стоят прави.
  4. По тях се опират парчета от грюер - в правоъгълна форма.
  5. По този начин в центъра се образува празно кръгло пространство. В него се нарежат два кръга маслини, чиито отвори трябва да сочат нагоре.
  6. След тях се реди още малко от колбаса, но този път той се поставя изправен. Ако в средата остане още място, подреждат се произволни парченца от различните сиренца.
  7. В идеалния център на "слънцето" се поставя маслина, която да гледа нагоре, а в нея се слага една ядка кашу.
  8. В отворите на останалите маслини се набождат "солетки" от грюер, тъй като то е най-твърдото от всички сирена, използвани за това плато и няма риск да се огъне.

Наздраве и да ви е сладко! И докато се наслаждавате на това мезе, нека ви напомним, че през настоящата 2024 г. Д2 отбелязват 25 години на сцената с грандиозен концерт на 10 май в зала 1 на НДК.

Снимка: Личен архив на Явор Александров

Снимка: Юлиян Илиев

 

Дайте оценка:

Тагове: кашкавал маслини грюер салам бри ементал фует

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче