Всъщност, излъгахме. Това не е точно салата, а перфектното плато за бяло или червено вино. Специално за нас го сготви Явор Александров, който е познат на всички като барабаниста от златните години на Д2, както и от изявите му с Herman's Wolf Band.
Явор, или накратко - Яшо, препоръчва това мезе за всякакви поводи и казва, че е най-добре то да се дегустира с чаша Совиньон блан. Ето и рецептата.
Необходими продукти:
- Фует - испански колбас, 1 щафета
- 100 г сирене ементал
- 100 г сирене грюер
- 100 г сирене бри
- 100 г гръцки маслини без костилка, зелени
- Ядки от кашу, за украса
Начин на приготвяне:
- В кръгъл поднос се редят кръгове от различните продукти. Най-външният е от нарязания на тънко фует.
- След него следва обръч от "лъчи" - прави се с тънки резени от сиренето ементал. Оформят се в триъгълна форма. Острият край се поставя да сочи навън.
- След това се изрязват и триъгълничета от сиренето бри и се облягат по обръча от ементал, така че да стоят прави.
- По тях се опират парчета от грюер - в правоъгълна форма.
- По този начин в центъра се образува празно кръгло пространство. В него се нарежат два кръга маслини, чиито отвори трябва да сочат нагоре.
- След тях се реди още малко от колбаса, но този път той се поставя изправен. Ако в средата остане още място, подреждат се произволни парченца от различните сиренца.
- В идеалния център на "слънцето" се поставя маслина, която да гледа нагоре, а в нея се слага една ядка кашу.
- В отворите на останалите маслини се набождат "солетки" от грюер, тъй като то е най-твърдото от всички сирена, използвани за това плато и няма риск да се огъне.
Наздраве и да ви е сладко! И докато се наслаждавате на това мезе, нека ви напомним, че през настоящата 2024 г. Д2 отбелязват 25 години на сцената с грандиозен концерт на 10 май в зала 1 на НДК.