Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Руска телешка супа за възстановяване след настинка

Подсилете имунитета с тази богата на полезни вещества рецепта

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
20’ Подготовка
120’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Съчетанието от телешко, много зеленчуци и кисело зеле създава една идеална за студените месеци супа, която освен, че е много вкусна, е и доста полезна за подсилване на имунитета и зареждането с енергия. Тя е комбинация от няколко руски рецепти, прави се лесно, но се изисква доза търпение. Ако си падате по готвенето, определено ще се забавлявате много и няма да усетите кога са минали 2-3 часа. Шапката от тесто, с която се сервира ястието е също много атрактивно и ако имате гости, със сигурност ще ги впечатлите.

Ето и как се приготвя тази супа.

Снимка: Юлиян Илиев

Основното и най-важното за неповторимия аромат на бульона са прегорените зеленчуци. Нарязват се на едро половин морков, половин глава кромид лук, няколко шайби корен от целина, както и два резена от стрък праз. Всико това се слага на много загрят тиган без мазнина и се оставя да загори до получаване на черна коричка от двете страни на всеки зеленчук.

Снимка: Юлиян Илиев

През това време, в подсолена вода, се сварява телешко месо с кокал с няколко дафинови листа, малко семена от анасон и щипка канела. Слага се и малко зехтин, а най-удобно е ако процедурата се извърши в тенджера под налягане. В такъв случай около 40 мин. са предостатъчни. След сваряването на месото в същата тенджера се добавят прегорените зеленчуци и се варят с чорбата за 10-15 мин., за да пуснат опушен аромат. Накрая се изваждат и се хвърлят.

Снимка: Юлиян Илиев

Снимка: Юлиян Илиев

Към бульона се добавят нарязаните на кубчета картофи, моркови, праз и кромид лук и се варят 20 мин. или до сваряване на картофите.

Снимка: Юлиян Илиев

През това време в друга тенджера с малко олио, доматено пюре и чаена чашка водичка се поставя киселото зеле заедно с наситнения чесън и доматите от консервата. Захлупва се и се оставя да къкри за около час на слаб огън.

Снимка: Юлиян Илиев

Месото се вади от бульона и се оставя да поизстине. Накъсва се с ръце и се връща обратно.

Снимка: Юлиян Илиев

Снимка: Юлиян Илиев

Омекналото кисело зеле се изсипва в тенджерата с чорбата и към нея се прибавят нарязаните на ситно магданоз, копър и листа от целина. Слага се и 1 с.л. краве масло. Всичко това се оставя да поври за 15 мин.

Снимка: Юлиян Илиев

Ястието се опитва за сол и ако се налага, се добавя още.

Снимка: Юлиян Илиев

Снимка: Юлиян Илиев

Фурната се загрява на 200 градуса с включен вентилатор, а супата се разлива в глинени гювечета. В тях се добавят наситнен пресен лук, магданоз, копър, по 1 с.л. заквасена сметана, черен пипер и малко зехтин. По желание може да се добави и по една цяла люта чушка на порция.

Снимка: Юлиян Илиев

За всяка купичка се прави "шапка" от тесто, която се намазва с разбит жълтък. Гювечетата се слагат във фурната до изпичане на тестото.

Снимка: Юлиян Илиев

Сервират се върху дървена дъска докато бульонът е още врял. Хляб не се поднася, а всеки си чупи от изпеченото тесто и го използва, за да си топи залъка в супичката.

Да ви е сладко! А ето и какво ще ви е нужно, за да изпълните тази рецепта.

Необходими продукти:

  • 500 г кисело зеле, накълцано на ситно
  • 400 г телешко рагу
  • 1 връзка праз
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • Корен от целина (селдере)
  • Листа от целина
  • 4 скилидки чесън, наситнени
  • 1 кубче телешки бульон
  • 3 дафинови листа
  • сол
  • черен пипер
  • 1 с.л. семена от анасон
  • 1 щипка канела на прах
  • заквасена сметана
  • магданоз
  • копър
  • краве масло
  • олио
  • зехтин
  • 150 г домати на кубчета, от консерва
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 люта чушка, по желание
  • 1 лист тесто за пица
  • 1 жълтък
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 скилидки чесън, за гарнитура
  • 2 обелени картофа, нарязани на кубчета

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер кисело зеле дафинов лист олио пресен лук лук домати моркови магданоз праз копър целина телешко телешки бульон картофи яйца люти чушки заквасена сметана канела доматено пюре бутер тесто анасон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче