Съчетанието от телешко, много зеленчуци и кисело зеле създава една идеална за студените месеци супа, която освен, че е много вкусна, е и доста полезна за подсилване на имунитета и зареждането с енергия. Тя е комбинация от няколко руски рецепти, прави се лесно, но се изисква доза търпение. Ако си падате по готвенето, определено ще се забавлявате много и няма да усетите кога са минали 2-3 часа. Шапката от тесто, с която се сервира ястието е също много атрактивно и ако имате гости, със сигурност ще ги впечатлите.
Ето и как се приготвя тази супа.
Основното и най-важното за неповторимия аромат на бульона са прегорените зеленчуци. Нарязват се на едро половин морков, половин глава кромид лук, няколко шайби корен от целина, както и два резена от стрък праз. Всико това се слага на много загрят тиган без мазнина и се оставя да загори до получаване на черна коричка от двете страни на всеки зеленчук.
През това време, в подсолена вода, се сварява телешко месо с кокал с няколко дафинови листа, малко семена от анасон и щипка канела. Слага се и малко зехтин, а най-удобно е ако процедурата се извърши в тенджера под налягане. В такъв случай около 40 мин. са предостатъчни. След сваряването на месото в същата тенджера се добавят прегорените зеленчуци и се варят с чорбата за 10-15 мин., за да пуснат опушен аромат. Накрая се изваждат и се хвърлят.
Към бульона се добавят нарязаните на кубчета картофи, моркови, праз и кромид лук и се варят 20 мин. или до сваряване на картофите.
През това време в друга тенджера с малко олио, доматено пюре и чаена чашка водичка се поставя киселото зеле заедно с наситнения чесън и доматите от консервата. Захлупва се и се оставя да къкри за около час на слаб огън.
Месото се вади от бульона и се оставя да поизстине. Накъсва се с ръце и се връща обратно.
Омекналото кисело зеле се изсипва в тенджерата с чорбата и към нея се прибавят нарязаните на ситно магданоз, копър и листа от целина. Слага се и 1 с.л. краве масло. Всичко това се оставя да поври за 15 мин.
Ястието се опитва за сол и ако се налага, се добавя още.
Фурната се загрява на 200 градуса с включен вентилатор, а супата се разлива в глинени гювечета. В тях се добавят наситнен пресен лук, магданоз, копър, по 1 с.л. заквасена сметана, черен пипер и малко зехтин. По желание може да се добави и по една цяла люта чушка на порция.
За всяка купичка се прави "шапка" от тесто, която се намазва с разбит жълтък. Гювечетата се слагат във фурната до изпичане на тестото.
Сервират се върху дървена дъска докато бульонът е още врял. Хляб не се поднася, а всеки си чупи от изпеченото тесто и го използва, за да си топи залъка в супичката.
Да ви е сладко! А ето и какво ще ви е нужно, за да изпълните тази рецепта.
Необходими продукти:
- 500 г кисело зеле, накълцано на ситно
- 400 г телешко рагу
- 1 връзка праз
- 1 глава лук
- 2 моркова
- Корен от целина (селдере)
- Листа от целина
- 4 скилидки чесън, наситнени
- 1 кубче телешки бульон
- 3 дафинови листа
- сол
- черен пипер
- 1 с.л. семена от анасон
- 1 щипка канела на прах
- заквасена сметана
- магданоз
- копър
- краве масло
- олио
- зехтин
- 150 г домати на кубчета, от консерва
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 люта чушка, по желание
- 1 лист тесто за пица
- 1 жълтък
- 1 връзка пресен лук
- 2 скилидки чесън, за гарнитура
- 2 обелени картофа, нарязани на кубчета