Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
250 г пресято брашно
2 яйца
2 с.л. пудра захар
2 с.л. каймак (обрах каймака на прясно мляко). Винаги го хвърлям, но тук замени сметаната.
2 с.л. ликьор
1 ч.л. ванилов екстракт
60 г меко масло


В голяма купа се прави кладенче, в което се изсипват посочените продукти. Маслото е нарязано на кубчета. Според големината на яйцата, може да се добави още малко брашно. Замесва се тестото, което престоява 1 час в хладилник. След това се разделя на топки, които се разточват с диаметър около 20 см. И елипси да се получат, не се притеснявайте. Нарязват се на ленти с дебелина 1 см с къдраво ножче. Аз използвах шишче, за да ги повдигна и оформя на топка. Пържат се в маслена баня до покафеняване.

Още топли се овалват в пудрата захар.

От посочените продукти се получиха 10 броя топки, с големина досущ като истинските, колкото да побереш в ръката доста солидна топка.

А ето го и резултата - хрупкави, топящи се в устата, сладки, с вкус на маслени бисквити, почти ротенбургски снежни топки. Станаха толкова сполучливи, че бих повторила опита с голямо удоволствие.

И тъй като са снежни топки, най-много се падна на тях, с ванилова пудра захар,  а след тях с  бял шоколад и кандирани мандаринови корички, с черен  и млечен щоколад, с орехи и канела - вкусове и аромати, характерни за уютни зимни вечери.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче