Необходими продукти:
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 глава лук, нарязана на много ситно
- 1 голяма скилидка чесън, смачкана
- 175 г ориз за ризото (арборио)
- 400 г консерва домати
- 600 мл горещ зеленчуков бульон
- 30 г пармезан, настърган
- 30 г маскарпоне или крема сирене
- ½ малка връзка босилек, нарязан
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в голяма тенджера с дебело дъно.
- Добавете лука заедно с щипка сол и запържете за 10 минути, или докато започне да омеква и стане полупрозрачен. След това добавете чесъна и запържете за 1 минута. Разбъркайте ориза и гответе 2 минути.
- Сложете доматите и оставете да къкри.
- Добавете половината бульон, варете и разбърквайте, докато се абсорбира. Сипете останалия бульон, черпак по черпак и гответе, докато оризът стане ал денте, като бъркате непрекъснато за около 20 минути.
- Поръсете пармезана, сложете маскарпонето/крема сиренето и босилека, след което подправете със сол на вкус.
- Сложете в красиви чинии и поднесете с допълнително поръсен пармезан.
ИЗБРАНО