Необходими продукти:
- 250г пушен бекон, нарязан на ситно
- 1 глава лук, наситнена
- 25 г масло
- 300 г ориз арборио
- Половин чаша бяло вино (по желание)
- 150 г чери домати, разполовени
- 700 мл горещ пилешки бульон (може и на кубче)
- 50 г пармезан, настърган
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса. Запържете парчетата бекон в огнеупорен тиган за 3-5 минути, докато станат златисти и хрупкави.
- Сложете лука и маслото и гответе 3-4 минути, за да омекне лукът.
- Сложете ориза и разбъркайте добре. Сипете виното и гответе 2 минути, докато оризът го абсорбира.
- Добавете чери доматите и горещия бульон и разбъркайте бързо. Покрийте с капак или алуминиево фолио и печете 18 минути до готовност.
- Накрая разбъркайте по-голямата част от пармезана и сервирайте ризотото, поръсено с останалия пармезан.
ИЗБРАНО