Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Риба плакия с домати и картофи

Класическа вкусотия със средиземноморски нюанс

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • 1 кг филе от треска
  • 1 кг картофи
  • 500 г домати
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • Зехтин
  • Риган
  • Лимонов сок
  • Каперси
  • Сол
  • Черен пипер
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. мед
  • Магданоз
  • Резени лимон и свежа салата, за гарнитура

Начин на приготвяне:

  1. Фурната се загрява предварително на 200 градуса.
  2. В тава се нареждат картофите и лукът, нарязани на колелца, добавя се наситненият чесън и всичко се овкусява с риган, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, сол и черен пипер.
  3. Наливат се 2 ч.ч. вода и съдът се покрива с алуминиево фолио. Пекат се за 40 мин.
  4. Рибата се нарязва на големи парчета и се поставя върху картофите в тавата.
  5. В купа се прави сос от настърганите домати, доматеното пюре, сол, черен пипер и риган. Добавя се медът и всичко се разбърква.
  6. Филетата се поливат със сместа от купата, отгоре се поръсват зехтин и шепа каперси.
  7. Ястието се връща във фурната, за да се дозапече за още 20 мин.
  8. Сервира се с наситнен пресен магданоз, резени лимон и свежа зелена салата.

 

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин чесън сол черен пипер домати магданоз салата риган картофи лимонов сок мед доматено пюре каперси кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче