Необходими продукти:
- 2 яйца, разделени (ще ви остане 1 жълтък, който може да използвате в друга рецепта)
- 25 г натурално пълномаслено кисело мляко
- 70 г пълномаслено прясно мляко
- 70 г обикновено брашно
- ¼ чаена лъжичка ванилов екстракт
- 13 г масло
- 25 г пудра захар
- растително масло, за пържене
Начин на приготвяне:
- Поставете двата белтъка в малка купа и замразете за 10 минути, докато започнат да замръзват по краищата.
- Междувременно сложете един от жълтъците в средна купа с киселото и прясното мляко и разбъркайте добре.
- Пресейте брашното и го прибавете в купата, а след това и ванилията - трябва сместа да прилича на течен крем. Напълнете по-голяма купа с лед, след това поставете средната купа отгоре, за да поддържате тестото студено.
- Разтопете маслото в тиган на слаб огън и веднага щом стане течно, изсипете маслото в сместа, като разбърквате леко.
- Извадете белтъците от фризера, поставете в миксер и разбийте за кратко. Постепенно добавете захарта и продължете да разбивате още 3 минути, докато получите пухкав меренг.
- Изсипете меренга в сместа и внимателно го разбъркайте с голяма метална лъжица или шпатула, докато се поеме напълно.
- Загрейте струйка олио в голям тиган с капак на слаб до среден огън и избършете излишното с кухненска хартия. Тиганът трябва да е достатъчно горещ, за да се приготвят палачинките, но не толкова горещ, че да изгори отвън, без да са готови отвътре.
- Изсипете тестото в торбичка и отрежете върха (дупката трябва да е около 1,5 см).
- Направете кръг в горещия тиган, след това отгоре направете още няколко, докато палачинката стане около 5-8 см висока. Покрийте с капак и гответе за 3 минути, след което внимателно обърнете и гответе още 3 минути.
- Повторете с останалото тесто.
- Разпределете приготвените палачинки в чинии и сервирайте с любимите си топинги.