Необходими продукти:
За закваската:
- 7 г суха мая
- 1 ч.л. пудра захар
- 1 с.л. брашно
- 125 мл прясно мляко, затоплено, но не горещо
За тестото:
- 7 жълтъка
- 15 г захар
- 5 г ванилова захар
- 500 г брашно
- 200 мл сметана, затоплена
- 15 г масло, много меко
- 125 мл сладко по избор
- 5 г смлени бадеми
- Мас или олио за пържене
За глазурата:
- 75 г пудра захар
- Сокът от ½ лимон
- Няколко капки бадемова есенция (по желание)
- 50 г накълцани бадеми
Начин на приготвяне:
- За да направите закваската, смесете маята, захарта и брашното, след което ги сложете в затопленото мляко. Оставете на топло място за около 30 мин., за да се активира маята.
- За тестото сложете жълтъците и захарта в термоустойчива купа. Добавете обикновената и ваниловата захар. Сложете купата на водна баня и разбърквайте продуктите, докато станат на гладка и гъста смес.
- Пресейте брашното в купа, прибавете към него разбитите жълтъци и затоплената сметана. Разбъркайте и добавете щипка сол и кваса.
- Размесете тестото на ръка 15-20 мин. Ако го правите с миксер, ще са ви необходими само 10 мин.
- Когато тестото спре да лепне по ръцете ви, сложете маслото и месете още няколко минути. Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място поне за час-час и половина.
- Смесете сладкото със смлените бадеми и изсипете в шприц с накрайник, подходящ за пълнене.
- Разделете тестото на 16 равни части и ги оформете на топки, след което ги сплескайте леко, за да придобият вид на понички. Покрийте ги и ги оставете да втасат отново за 30 мин.
- Напълнете 1/3 от дълбок тиган с олио или разтопена мас и загрейте мазнината до 180 градуса.
- Изпържете поничките за 1-2 мин. от всяка страна. След като ги извадите, сложете ги върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
- Направете глазурата като смесите пудрата захар, лимоновия сок и бадемовата есенция. Добавете малко вода, ако стане твърде гъста.
- Щом поничките изстинат малко, напълнете ги със сладкото и потопете едната им част в глазурата. Накрая поръсете с накълцаните бадеми