Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пухкави и много вкусни: Полски понички

Пълни със сладко и поръсени с бадеми

120’ Подготовка
30’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

За закваската:

  • 7 г суха мая
  • 1 ч.л. пудра захар
  • 1 с.л. брашно
  • 125 мл прясно мляко, затоплено, но не горещо

За тестото:

  • 7 жълтъка
  • 15 г захар
  • 5 г ванилова захар
  • 500 г брашно
  • 200 мл сметана, затоплена
  • 15 г масло, много меко
  • 125 мл сладко по избор
  • 5 г смлени бадеми
  • Мас или олио за пържене

За глазурата:

  • 75 г пудра захар
  • Сокът от ½ лимон
  • Няколко капки бадемова есенция (по желание)
  • 50 г накълцани бадеми

Начин на приготвяне:

  1. За да направите закваската, смесете маята, захарта и брашното, след което ги сложете в затопленото мляко. Оставете на топло място за около 30 мин., за да се активира маята.
  2. За тестото сложете жълтъците и захарта в термоустойчива купа. Добавете обикновената и ваниловата захар. Сложете купата на водна баня и разбърквайте продуктите, докато станат на гладка и гъста смес.
  3. Пресейте брашното в купа, прибавете към него разбитите жълтъци и затоплената сметана. Разбъркайте и добавете щипка сол и кваса.
  4. Размесете тестото на ръка 15-20 мин. Ако го правите с миксер, ще са ви необходими само 10 мин.
  5. Когато тестото спре да лепне по ръцете ви, сложете маслото и месете още няколко минути. Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място поне за час-час и половина.
  6. Смесете сладкото със смлените бадеми и изсипете в шприц с накрайник, подходящ за пълнене.
  7. Разделете тестото на 16 равни части и ги оформете на топки, след което ги сплескайте леко, за да придобият вид на понички. Покрийте ги и ги оставете да втасат отново за 30 мин.
  8. Напълнете 1/3 от дълбок тиган с олио или разтопена мас и загрейте мазнината до 180 градуса.
  9. Изпържете поничките за 1-2 мин. от всяка страна. След като ги извадите, сложете ги върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
  10. Направете глазурата като смесите пудрата захар, лимоновия сок и бадемовата есенция. Добавете малко вода, ако стане твърде гъста.
  11. Щом поничките изстинат малко, напълнете ги със сладкото и потопете едната им част в глазурата. Накрая поръсете с накълцаните бадеми

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио яйца бяла захар пудра захар бяло брашно прясно мляко суха мая бадеми готварска сметана лимонов сок ванилова захар

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче