Необходими продукти:
За соса:
- 1 с.л. олио
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 моркова, нарязани на ситно
- 2 стръка целина, нарязани на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
- 1 глава фенел, нарязана на тънки резени
- 500 г пасирани домати
- 2 с.л. магданоз, нарязан
За кюфтенцата:
- 400 г кайма от пуешки гърди
- 4 с.л. смлени овесени ядки
- 1 ч.л. семена от копър
- 1 скилидка чесън, смачкана
Начин на приготвяне:
- Загрейте олиото в тиган с незалепващо покритие, който има капак.
- Запържете лука, морковите, селърито, чесъна и фенела, като разбърквате добре. Покрийте съда и задушете зеленчуците на средна степен на котлона за около 8 мин. Отново разбърквайте от време на време.
- Сипете пасираните домати и подправките, овкусете със сол и черен пипер. Покрийте пак тигана и оставете сместа да къкри за 20 мин.
- През това време сложете пуешката кайма в купа. Прибавете овесените ядки, семената копър, чесъна и черен пипер на вкус и размесете добре с ръце.
- От готовата кайма направете 25 кюфтенца с размерите на орех.
- Намазнете с малко олио тиган с незалепващо покритие и ги изпържете, докато придобият приятен загар.
- Разбъркайте соса и прибавете в него кюфтенцата заедно с магданоза. Покрийте с капака и гответе 10 мин. до готовност.
- Сервирайте ястието с гарнитура от броколи и бейби картофки или с паста и салата.