Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За пареното тесто :

220 мл вода
85 г масло нарязано на парченца
110 г брашно
шипка сол
3 яйца

За пълнежа:

400 мл сладкарска сметана
2 ч.л. разтворимо кафе

За соса:

100 г натурален шоколад
1 с.л. светла меласа
50 мл сладкарска сметана


Фурната се загрява на 220 градуса и се приготвя голяма плитка тава, покрита с хартия за печене. В средно голяма тенджерка се загряват маслото и водата, като се бърка непрекъснато. Когато заври течността, се изключва котлонът и се изсипва брашното наведнъж със солта. Разбърква се много бързо с дървена лъжица, докато сместа се заглади и се отдели от стените на съда. Оставя се да се охлади за 5 минути и се добавят разбитите яйца едно по едно. След всяко се бърка, докато се изглади сместа и се поеме добре от тестото. Трябва да е гладки и лъскаво, достатъчно твърдо, за да запазва формата си.

Изсипват се около 16 пълни лъжици от сместа върху покритата вече тава с хартия за печене. Може и да се шприцова по желание. Оставя се разстояние между тях, за да има място да се надуят достатъчно. Пекат се по средата на фурната за около 10-15 минути. Намалява се температурата на 190 градуса и се допичат още 10-15 минути. Трябва да станат златисти и хрупкави. Най-важното, което трябва да се знае е, че е абсолютно забранено да се отваря вратата на фурната, докато се пекат. В противен случай ще спаднат и няма да се изпекат и изсъхнат хубаво вътре. След изпичане ги извадете и охладете върху метална решетка. Направете им разрез отстрани.

Кремът се приготвя, като се разтвори кафето в малко вода, добавя се към сметаната и се разбира до пухкавост. Сипва се в пош и се пълнят профитеролите. За соса се разтопяват шоколадът, меласата и сметаната на вода баня. Бърка се до получаване на еднородна смес и след това се топва всеки еклер в нея.

За да приготвите еклери по същата рецепта е необходимо само да шприцовате пареното тесто с гладък накрайник в продълговата форма. Върху соса по желание може да поръсите любимите си ядки.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче