1 средно голяма зелка
250 г грухана пшеница (жито)
1 малко бурканче сушени домати в зехтин
1 праз лук
200 мл доматен сос
1 ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус
Отрежете кочана на зелката. Отделете листата и изрежете дебелата централна жила на всяко едно листо. Сложете ги в купа и залейте с вряла вода, за да се попарят и омекнат. Сварете житото в голямо количество вода до почти пълното му омекване. Отцедете го.
Загрейте в голям тиган 3 с.л. от зехтина на сушените домати. Задушете нарязания праз до омекване и прибавете наситнените домати. Подправете със сол, пипер и риган. Добавете житото и разбъркайте всичко добре.
С така приготвената смес завийте сарми с попарените зелеви листа и ги подредете в дълбок огнеупорен съд с капак. Залейте с доматения сос, похлупете и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час и 30 мин., след това махнете капака и печете още 20 минути.
1 средно голяма зелка
250 г грухана пшеница (жито)
1 малко бурканче сушени домати в зехтин
1 праз лук
200 мл доматен сос
1 ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус
Отрежете кочана на зелката. Отделете листата и изрежете дебелата централна жила на всяко едно листо. Сложете ги в купа и залейте с вряла вода, за да се попарят и омекнат. Сварете житото в голямо количество вода до почти пълното му омекване. Отцедете го.
Загрейте в голям тиган 3 с.л. от зехтина на сушените домати. Задушете нарязания праз до омекване и прибавете наситнените домати. Подправете със сол, пипер и риган. Добавете житото и разбъркайте всичко добре.
С така приготвената смес завийте сарми с попарените зелеви листа и ги подредете в дълбок огнеупорен съд с капак. Залейте с доматения сос, похлупете и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час и 30 мин., след това махнете капака и печете още 20 минути.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност