Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Портокалово тирамису

От Соня Шатева Соня Шатева
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

за 4 -6 порции

    160 г бишкоти (ит)
    за напояване
    150 мл прясно мляко
    1 с.л. разтворимо кафе
    2 с.л. захар
    50 мл коняк
    портокалова  есенция

крем


    2 яйца - ж и б отделно
    100 г захар кристална
    кора и сок от 1/2 портокал
    30 мл коняк
    200 г маскарпоне
    150 мл неподсладена сметана
    2 с.л. пудра захар



    жълтъците се разбиват в метална или стъклена купа със захарта да утрояване на обема
    прибавят се портокаловия сок и кора и  конякът,   купата се слага на водна баня
    продължава бъркането,аз го правя с миксера, на ниска степен до сгъстяване на крема
    отдръпва се и се оставя да се охлади
     маскарпонето се разбърква с пудрата захар
    прибавя се сметаната и всичко се разбърква до еднородна смес

    смесват се млечният и яйчният крем
    белтъците се разбиват на сняг с няколко капки портокалов сок и внимателно се примесват към крема
    в горещото мляко се разтваря кафето и се прибавя конякът, захарта и есенцията
    бишкотите се топят  в млякото и се редят на дъното на чашата, като се начупват
    покрива се с крем, пак се редят бишкоти и се завършва с крем
    оставя се да се охлади и преди сервиране се покрива с настърган шоколад

Дайте оценка:

Тагове: портокал маскарпоне яйца бяла захар пудра захар прясно мляко нескафе бишкоти готварска сметана коняк

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче