за 4 -6 порции
160 г бишкоти (ит)
за напояване
150 мл прясно мляко
1 с.л. разтворимо кафе
2 с.л. захар
50 мл коняк
портокалова есенция
крем
2 яйца - ж и б отделно
100 г захар кристална
кора и сок от 1/2 портокал
30 мл коняк
200 г маскарпоне
150 мл неподсладена сметана
2 с.л. пудра захар
жълтъците се разбиват в метална или стъклена купа със захарта да утрояване на обема
прибавят се портокаловия сок и кора и конякът, купата се слага на водна баня
продължава бъркането,аз го правя с миксера, на ниска степен до сгъстяване на крема
отдръпва се и се оставя да се охлади
маскарпонето се разбърква с пудрата захар
прибавя се сметаната и всичко се разбърква до еднородна смес
смесват се млечният и яйчният крем
белтъците се разбиват на сняг с няколко капки портокалов сок и внимателно се примесват към крема
в горещото мляко се разтваря кафето и се прибавя конякът, захарта и есенцията
бишкотите се топят в млякото и се редят на дъното на чашата, като се начупват
покрива се с крем, пак се редят бишкоти и се завършва с крем
оставя се да се охлади и преди сервиране се покрива с настърган шоколад
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.