Необходими продукти:
- Екстра върджин зехтин
- 1 скилидка чесън
- Люта чушка, наситнена
- Консерва домати, 300 г (на кубчета или белени)
- Сол
- Пресен босилек
- Спагети
- Пармезан, настърган
Начин на приготвяне:
- Изсипете 4 супени лъжици зехтин екстра върджин в добре загрят тиган и добавете една леко счукана скилидка чесън. Ако скилидката е стара, първо я разрежете наполовина и отстранете сърцевината, защото дразни стомаха и има остър вкус. След това нарежете на едро половинките и ги добавете към мазнината.
- Намалете огъня до средна степен и пържете 2 минути, докато чесънът започне да образува балончета в зехтина. Натиснете леко парченцата от скилидките, за да освободят аромата си, но не ги оставяйте да покафенеят, в противен случай ще направят соса горчив. Ако искате нотка пикантност, добавете щипка счукан червен пипер. В този момент можете или да извадите чесъна, или да го оставите вътре.
- Изсипете съдържанието на консервата домати и след около минута-две ги намачкайте с дървена лъжица или друг подходящ прибор. Поръсете ги с щипка сол.
- Увеличете огъня до умерено висока степен и когато доматите започнат да завират, го намелете до средна степен. Бъркайте соса за около 20 минути, докато зехтинът изплува на повърхността.
- Изключете котлона, отстранете тигана от печката и оставете сместа в тигана да почине за около 10 минути.
- Полейте соса с 2 с.л. зехтин и поръсете с накъсания пресен босилек. Включете котлона на умерен огън и върнете тигана върху него като бъркате около 15 минути. Отстранете соса от котлона и захлупете тигана с капак.
- Време е за спагетите, които трябва да се сварят според инструкциите на опаковката.
- Когато те са готови, ги прехвърлете с щипки директно в тигана. Включете котлона и чрез леко въртене или подхвърляне смесете пастата и соса. Сервирайте в отделни чинии и поръсете с настъргания пармезан. Украсете с листа от пресния босилек.