Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

По-лесно няма накъде: Спагети с домати

Вкусът на тази класика може да бъде постигнат от всеки, стига да се спазят някои прости стъпки

2’ Подготовка
30’ Време за готвене
3 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • Екстра върджин зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • Люта чушка, наситнена
  • Консерва домати, 300 г (на кубчета или белени)
  • Сол
  • Пресен босилек
  • Спагети
  • Пармезан, настърган

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете 4 супени лъжици зехтин екстра върджин в добре загрят тиган и добавете една леко счукана скилидка чесън. Ако скилидката е стара, първо я разрежете наполовина и отстранете сърцевината, защото дразни стомаха и има остър вкус. След това нарежете на едро половинките и ги добавете към мазнината.
  2. Намалете огъня до средна степен и пържете 2 минути, докато чесънът започне да образува балончета в зехтина. Натиснете леко парченцата от скилидките, за да освободят аромата си, но не ги оставяйте да покафенеят, в противен случай ще направят соса горчив. Ако искате нотка пикантност, добавете щипка счукан червен пипер. В този момент можете или да извадите чесъна, или да го оставите вътре.
  3. Изсипете съдържанието на консервата домати и след около минута-две ги намачкайте с дървена лъжица или друг подходящ прибор. Поръсете ги с щипка сол.
  4. Увеличете огъня до умерено висока степен и когато доматите започнат да завират, го намелете до средна степен. Бъркайте соса за около 20 минути, докато зехтинът изплува на повърхността.
  5. Изключете котлона, отстранете тигана от печката и оставете сместа в тигана да почине за около 10 минути.
  6. Полейте соса с 2 с.л. зехтин и поръсете с накъсания пресен босилек. Включете котлона на умерен огън и върнете тигана върху него като бъркате около 15 минути. Отстранете соса от котлона и захлупете тигана с капак.
  7. Време е за спагетите, които трябва да се сварят според инструкциите на опаковката.
  8. Когато те са готови, ги прехвърлете с щипки директно в тигана. Включете котлона и чрез леко въртене или подхвърляне смесете пастата и соса. Сервирайте в отделни чинии и поръсете с настъргания пармезан. Украсете с листа от пресния босилек.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол Италианско люти чушки спагети пресен босилек пармезан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче