Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 4-6 пилешки бутчета с кожа
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани
- 250 мл червено вино
- 2 дафинови листа
- 2 стръкчета мащерка
- 2 стръка розмарин
- Малка връзка магданоз, с отстранени дръжки и наситнени листа
- 2 х 400 г консерви с домати на кубчета
- 1 кубче пилешки или зеленчуков бульон
- 1 с.л. балсамов оцет
- 2 с.л. каперси
- Шепа маслини "Каламата"
- 300 г несварена паста орзо, изплакната
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 220 градуса.
- Намажете бутчетата с 1 с.л. зехтин, подправете ги със сол и черен пипер, след което ги сложете в тава с кожата нагоре и ги запечете за 20-25 мин., докато стане хрупкава и златиста. Месото не трябва да е напълно сготвено. Когато е готово, извадете го в чиния.
- Сложете останалия зехтин в тавата и разбъркайте с мазнината от пилето. Прибавете лука и чесъна и върнете съда обратно във фурната. Печете за 5-8 мин. Лукът трябва да омекне.
- Налейте в тавата виното, разбъркайте го с лука. Оставете да се изпари леко алкохолът на остатъчната топлина преди да добавите дафиновите листа, мащерката, розмарина, магданоза и доматите.
- Разтворете кубчето бульон в 300 мл вряща вода и я изсипете при останалите съставки. Прибавете оцета, каперсите, маслините и пастата орзо. Разбъркайте добре и подправете със сол и черен пипер, ако има нужда.
- Върнете бутчетата обратно в тавата с кожата нагоре и печете ястието 20 мин. Сосът трябва да се сгъсти, пастата - да се свари, а пилето - да се сготви напълно.
- Разбъркайте за последно, след като извадите тавата от фурната и оставете ястието за 10 мин. настрани, за да може пастата да попие излишната течност.
- Сервирайте с поръсен магданоз.