1 пакет суха мая - 7г,
190 мл прясно мляко,
1 с.л. мед,
1 яйце + 1 жълтък + 1 с.л.
кисело мляко,
1 ч.л. лимонов сок,
50 мл зехтин,
1 ч.л. сол,
470 г брашно,
Въпреки, че работя със суха мая, аз винаги най-напред я активирам
Затопля се прясното мляко в МВ на 1 мин.
Към топлото мляко се прибавя 1 с.л. мед и се разбърква до пълното му разтваряне.
В купа се изсипва млякото и в него се слага маята и около 1/2 или цяла чаша от предварително пресятото брашно.
Разбърква се много добре до получаване на еднородна смес и купата се покрива с домакинско фолио.
Купата се поставя в загрята на 40-50 С и изключена фурна.
Изчаква се маята да се активира, появяват се шупли.
Аз не меся на ръка, а с бъркалките за тесто на кухненския робот.
Яйцето и жълтъка се разбиват леко, прибавя се зехтина, солта, лимоновия сок и киселото мляко.
В купата на миксера се смесват горната течност и шупналата мая.
Прибавя се брашното и се пуска да меси.
Когато тестото започне да се отделя от стените на купата и от бъркалката, е готово-около 10-15 мин.
Изважда се, оформя се на топка и се поставя в намазнена купа като хубаво се овалва в мазнината.
Купата се покрива с домакинско фолио и се поставя в загрята на 40-50 С и изключена фурна.
Изчаква се тестото да увеличи обема си поне 2 пъти- около 30-40 минути.
Изважда се и се оформя по желание.
Втасва още 30 минути и се намазва с жълтък, разбит с малко мазнина и мляко.
Пече се на 190С около 40 минути.
Ако поставите на дъното на фурната тава с вода, питката ще бъде мека и въздушна.
След изваждане може да се намаже с масло.