За хайвера:
1/2 чаена чаша смлени орехи,
1-2 скилидки чесън,
2 сухи филии хляб,
5 суп.лъжици олио,
3-4 суп.лъжици кисело мляко.
За питката:
около 500 гр.брашно,
1 кубче мая(42г.),
200 мл прясно мляко,
1/2 каф. лъжица сол,
1/2 каф. лъжица захар,
1/2 ч.чаша топла вода,
бучка краве масло за намазване
За хайвера: обелете и пресовайте чесъна с щипка сол.
Добавете орехите и накиснатия във вода и оцеден хляб.
Пасирайте, като добавяте по малко от олиото.
Добавете допълнително сол на вкус.
Добавете киселото мляко и разбъркайте добре.
По желание подправете с лъжичка оцет или лимонов сок.
За питката размийте маята в леко затопленото мляко, добавете 1/2 каф. лъжичка захар и оставете на топло да шупне за 15 минути.
Пресейте брашното и направете кладенче в средата.
Добавете шупналата мая, солта.
Като сипвате по малко от водата, замесете меко тесто.оставете на топло да втаса.
Разделете втасалото тесто на две.
разточете на кора с дебелина около 5-6 мм.
Разточването става с леко намазване с олио тестото, а не с брашно и режете кръгчета с чаша с отвор от 7-8 см. .
Сгъваме на две и подреждаме в подмазана тава с големина от 32-33 см.
В средата оформяте роза като с отрязаните кръгчета не ги сгъвате, а навивате Първото, след това всяко следващо го обвивате около първото.
Поставяте розата в средата.
Оставете за 30 минути на топло да втаса.
Намажете с яйце, разбито с малко олио и 1 каф. лъжица прясно мляко.
Поръсете розичката с мак, а останалата пита със сусам.
Печете до готовност в загрята до 180-200 градуса фурна. след като извадите питката намажете с краве масло.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност