Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Питателна лазаня

За цялото семейство

15’ Подготовка
75’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 голяма глава лук (около 250 г), нарязана на ситно
  • 320 г моркови, нарязани на ситно
  • 2 стръка селъри (около 140 г), нарязани на ситно
  • 2 дафинови листа
  • 500 г телешка кайма
  • 3 големи скилидки чесън, настъргани на ситно
  • 400 г консерва нарязани домати
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • 1½ чаена лъжичка зеленчуков бульон на прах
  • 400 мл полуобезмаслено прясно мляко
  • 30 г пълнозърнесто брашно
  • щедра щипка индийско орехче
  • Пълнозърнести кори за лазаня (около 125гр)
  • 25 г ситно настърган пармезан

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. Загрейте олиото в голям тиган на средна температура и запържете лука, морковите, целината и един от дафиновите листа за 8-10 минути, докато зеленчуците омекнат и започне да стават златисти.
  3. Добавете каймата и чесъна и запържете, докато телешкото покафенее, около 5 минути.
  4. Сложете доматите и чаша вода, доматеното пюре и бульона, оставете да заври, след това покрийте и оставете да къкри за 20 минути, като махнете капака след 10 минути, за да се редуцира леко сместа.
  5. Междувременно изсипете млякото в среден съд с брашното и разбийте на слаб огън, докато сместа остане без бучки.
  6. Добавете втория дафинов лист и добра щипка индийско орехче и продължете да готвите, като разбивате, за 8-10 минути, докато стане гъст сос.
  7. Извадете дафиновите листа от каймата и белия сос и ги изхвърлете.
  8. Изсипете с лъжица една трета от каймата в основата на форма за печене с размери 19 x 24 см и отгоре покрийте с две кори за лазаня.
  9. Сложете с лъжица половината от останалата кайма, след това отгоре още две кори за лазаня. Продължете с останалата част от каймата и останалите кори за лазаня.
  10. С лъжица се залива и белия сос и се поръсва със сиренето.
  11. Печете 40 минути, докато пармезанът шупне и стане златист.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън дафинов лист лук домати моркови селъри телешка кайма бульон прясно мляко индийско орехче доматено пюре пармезан брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче