Необходими продукти:
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 голяма глава лук (около 250 г), нарязана на ситно
- 320 г моркови, нарязани на ситно
- 2 стръка селъри (около 140 г), нарязани на ситно
- 2 дафинови листа
- 500 г телешка кайма
- 3 големи скилидки чесън, настъргани на ситно
- 400 г консерва нарязани домати
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 1½ чаена лъжичка зеленчуков бульон на прах
- 400 мл полуобезмаслено прясно мляко
- 30 г пълнозърнесто брашно
- щедра щипка индийско орехче
- Пълнозърнести кори за лазаня (около 125гр)
- 25 г ситно настърган пармезан
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Загрейте олиото в голям тиган на средна температура и запържете лука, морковите, целината и един от дафиновите листа за 8-10 минути, докато зеленчуците омекнат и започне да стават златисти.
- Добавете каймата и чесъна и запържете, докато телешкото покафенее, около 5 минути.
- Сложете доматите и чаша вода, доматеното пюре и бульона, оставете да заври, след това покрийте и оставете да къкри за 20 минути, като махнете капака след 10 минути, за да се редуцира леко сместа.
- Междувременно изсипете млякото в среден съд с брашното и разбийте на слаб огън, докато сместа остане без бучки.
- Добавете втория дафинов лист и добра щипка индийско орехче и продължете да готвите, като разбивате, за 8-10 минути, докато стане гъст сос.
- Извадете дафиновите листа от каймата и белия сос и ги изхвърлете.
- Изсипете с лъжица една трета от каймата в основата на форма за печене с размери 19 x 24 см и отгоре покрийте с две кори за лазаня.
- Сложете с лъжица половината от останалата кайма, след това отгоре още две кори за лазаня. Продължете с останалата част от каймата и останалите кори за лазаня.
- С лъжица се залива и белия сос и се поръсва със сиренето.
- Печете 40 минути, докато пармезанът шупне и стане златист.