Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За тестото на житния клас:

350 г брашно
5 бр. белтъци
50 г масло
1 ч.л. сол

За тестото на питката:

500-600 г брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 и 1/2 ч.л. суха мая
3 бр. жълтъци
50 мл олио
200 мл топло мляко,
200 мл газирана вода

За глазурата:

2 бр. жълтъци,
1 с.л. вода
1 с.л. мед,
1/2 с.л. вода



Тестото за житния клас се разбива с миксер до хомогенност. От него с ръце се правят пръчици с дебелина 1 см и дължина 20 см. От останалото тесто се правят фитилчета с дебелина 2 см и дължина 10 см. С ръце се заострят крайчетата. Разрязват се на две. С помощта на ножица от половинките фитилчета се нарязват класовете. Омесва се гладко тесто за питката от продуктите. Поставя се на набрашнена повърхност. От хартия се прави дълга по-дебела лента. С нея се завързва тестото на 1/3 от дължината. Оставя се да втаса. След това внимателно питката се премества в тавичка и се маха хартиената лента. Отгоре се нареждат стеблата на класа като се мажат с разбити жълтъци, за да залепнат. Житните класове се редят керемидообразно, за да наподоби житен клас. Обилно се намазва с разбит жълтък. Питката се пече 45-50 минути на 180 С. След като се извади от фурната се намазва с мед, разбит с малко вода за лъскавина - той е по желание.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче