Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пиперливи пържоли с канела и карамелизирани круши

Обогатете миризмата на печено с богатия аромат на розовия пипер

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
20’ Подготовка
120’ Време за готвене
4 Порции
3 Трудност

Необходими продукти:

  • 4 вратни пържоли с кост
  • 1 лимон
  • Зехтин
  • Розов пипер на зърна
  • Сол
  • Сол на кристали
  • Черен пипер
  • 1 с.л. горчица
  • Сумак
  • Индийско орехче
  • Риган
  • Подправка "Марокански микс"
  • 8 скилидки чесън
  • 300 гр. краве масло
  • 1 кубче телешки бульон
  • 1 пинта бира
  • 2 пръчици канела
  • 3 с.л. захар (може и кафява захар)
  • 1 голяма круша (или ябълка)
  • 2 с.л. пчелен мед
  • 80 гр. ракия (или друг твърд алкохол)

Начин на приготвяне:

  1. Приготвяме си свинските пържоли, един лимон, малко зехтин, розовия пипер и сол на кристали.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. В дълбока купа смесваме настърганата кора от лимона, около супена лъжица горчица и солидно количество зехтин. Разбъркваме сместа с вилица.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. С помощтта на подходящ прибор счукваме розовия пипер заедно със солта. Овалваме пържолите от двете страни в тези подправки.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Потапяме всяка пържола в лимоновия дресинг от купата. Всяка страна допълнително поръсваме със сумак, риган, индийско орехче и подправка "Марокански микс".

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Оставяме месото да се маринова за 6 или 12 часа, а който няма толкова време (или търпение) - за около 15-20 минути.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. В нагорещен тиган покапваме малко зехтин и пържим всяка пържола с няколко скилидки чесън и половин пръчица канела. Не е необходимо да белим чесъна - достатъчно е само леко да го пресоваме с плоската страна на ножа. Всяка пържола обръщаме на интервал от около 1 мин. Преди всяко обръщане, горната страна на месото посипваме с няколко капки ябълков оцет и поръсваме с малко захар. Повтаряме процедурата 7 минути. На третото обръщане слагаме няколко малки бучки масло в тигана. Ако тиганът е малък, е необходимо да извършим всички тези действия поотделно за всяка пържолка. А защо така е по-добре - ограмотете се с тази наша малка хитрост: 

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Когато мръвките са готови, ги прехвърляме в подходяща тава, чието дъно сме намазали с няколко капки зехтин. Отстрани изливаме чаена чаша телешки бульон и около халба бира. Покриваме с фолио и печем в предварително загрята на 190 градуса фурна, сложена на режим с вентилатор, за около 45 мин. до час.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. Докато месото се пече е време да си приготвим крушите. Взимаме една голяма круша и я нарязваме на 8 резена, които овкусяваме със сол и черен пипер. В тиган на умерен огън, без мазнина и без да разбъркваме, разтопяваме 3 супени лъжици захар. Поставяме крушите, една пръчица канела и две бучки масло (около супена лъжица). Запържваме така около 2 мин.

    Снимка: Юлиян Илиев

  9. Изливаме около 70 гр. ракия или друг твърд алкохол и фламбираме.

    Снимка: Юлиян Илиев

  10. Когато алкохолът от тигана изгори напълно, добавяме още малко от кравето масло и махаме от котлона. Вадим тавата от фурната, махаме фолиото и поливаме пържолите с малко пчелен мед. Връщаме във фурната и печем още 40-45 мин.

    Снимка: Юлиян Илиев

  11. Сервираме пържолите в плоска чиния, гарнираме с няколко резена круша и поливаме всичко с карамеления сос от тигана. За гарнитура можем да приготвим свежа салата или картофено пюре.

    Снимка: Юлиян Илиев

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер сумак горчица бира ябълки круша свинско фламбиране телешки бульон риган лимон бяла захар канела индийско орехче мед

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче