За 2 порции:
500 г пилешки воденички
1 голяма глава лук
300 г гъби
1 с.л. масло
100 мл бяло сухо вино
1 с.л. накълцана свежа мащерка
сол
черен пипер
Почистете и измийте воденичките. Сложете тенджера с 1,5 л. вода + 1 с.л. сол на котлона, да заври. Когато това стане намалете огъня до среден и пуснете вътре воденичките да се сварят почти до готовност. Премахнете пяната. Междувременно си обелете и нарежете лука на едри луни, а гъбите на четвъртинки. Сложете в дълбок тиган около 50 мл олио и добавете в него лука, гъбите и отцедените сварени воденички. Бульона запазете. Добавете от него 1 к.ч. в тигана, похлупете и сложете на среден огън да заври всичко. Наблюдавайте какво става под капака – разбърквайте често и когато водата изври, добавете виното и подправете с още сол, ако е необходимо. Гответе, докато всичко омекне. При необходимост доливайте по мъничко от бульона, за да не загори, а малко преди края махнете капака, за да се изпари цялата течност и да се запържат гъбките и воденичките. Нека добият златист загар. Когато всичко е готово, добавете маслото, мащерката, поръсете с черен пипер, разбъркайте и махнете от котлона. Сервираме със задушен в останалият бульон микс от бял и червен ориз, подправен обилно с масло и поръсен с лимонов сок. Наливаме хубаво бяло вино и сядаме на масата. Наздраве!
За 2 порции:
500 г пилешки воденички
1 голяма глава лук
300 г гъби
1 с.л. масло
100 мл бяло сухо вино
1 с.л. накълцана свежа мащерка
сол
черен пипер
Почистете и измийте воденичките. Сложете тенджера с 1,5 л. вода + 1 с.л. сол на котлона, да заври. Когато това стане намалете огъня до среден и пуснете вътре воденичките да се сварят почти до готовност. Премахнете пяната. Междувременно си обелете и нарежете лука на едри луни, а гъбите на четвъртинки. Сложете в дълбок тиган около 50 мл олио и добавете в него лука, гъбите и отцедените сварени воденички. Бульона запазете. Добавете от него 1 к.ч. в тигана, похлупете и сложете на среден огън да заври всичко. Наблюдавайте какво става под капака – разбърквайте често и когато водата изври, добавете виното и подправете с още сол, ако е необходимо. Гответе, докато всичко омекне. При необходимост доливайте по мъничко от бульона, за да не загори, а малко преди края махнете капака, за да се изпари цялата течност и да се запържат гъбките и воденичките. Нека добият златист загар. Когато всичко е готово, добавете маслото, мащерката, поръсете с черен пипер, разбъркайте и махнете от котлона. Сервираме със задушен в останалият бульон микс от бял и червен ориз, подправен обилно с масло и поръсен с лимонов сок. Наливаме хубаво бяло вино и сядаме на масата. Наздраве!
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност