Необходими продукти:
- 300 г пилешки гърди
- Мащерка
- Дафинов лист
- 2 глави кромид лук, наситнени
- 1 голям морков, на малки кубчета
- Зехтин
- Сол
- Краве масло
- 3 равни с.л. брашно
- 1 с.л. заквасена сметана
- 300 мл прясно мляко
- 2-3 жълтъка
- Сокът от 2 лимона
Начин на приготвяне:
- Пилешките гърди се слагат в тенджера с 1,5 л студена вода. Котлонът се включва на средна степен и се изчаква водата да заври. Добавят се 1 с.л. сол, малко мащерка и 2-3 дафинови листа. Месото се вари 25 мин. и се изважда да изстине. Бульонът се запазва.
- Морковите и лукът се запържват в нагорещен тиган с 1 с.л. зехтин за около 5 мин., след което се изваждат и се отделят настрана.
Снимка: Юлиян Илиев - Тиганът се забърсва добре с кухненска хартия, пилешкото се накъсва на малки ивици и се запържва с 1 с.л. краве масло и малко зехтин. Когато то хване лека коричка, се добавят опържените зеленчуци и се наливат 2 черпака от бульона. Всичко това се оставя да къкри до пълно изпаряване на течността.
Снимка: Юлиян Илиев - В малка касеролка на слаб огън се разтопяват 2 с.л. масло, добавят се 3 с.л. брашно и сместа се разбърква докато започне да образува балончета.
- Налива се прясното мляко и се добавя 1 с.л. заквасена сметана.
- В подходяща купа се разбиват жълтъците с лимоновия сок.
Снимка: Юлиян Илиев - Когато сосът в касеролата започне след постоянно разбъркване да завира, той се налива в купата с яйцата и всичко се смесва с телена бъркалка.
- На дъното на всяка чиния се слага купчинка от пилешките късчета, които се поливат с 1 черпак от соса. Ръси се черен пипер.