Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пиле фрикасе с приятен лимонов вкус

Защото никой не го обича прекалено мазно и тежко

25’ Подготовка
20’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 300 г пилешки гърди
  • Мащерка
  • Дафинов лист
  • 2 глави кромид лук, наситнени
  • 1 голям морков, на малки кубчета
  • Зехтин
  • Сол
  • Краве масло
  • 3 равни с.л. брашно
  • 1 с.л. заквасена сметана
  • 300 мл прясно мляко
  • 2-3 жълтъка
  • Сокът от 2 лимона

Снимка: Юлиян Илиев

Начин на приготвяне:

  1. Пилешките гърди се слагат в тенджера с 1,5 л студена вода. Котлонът се включва на средна степен и се изчаква водата да заври. Добавят се 1 с.л. сол, малко мащерка и 2-3 дафинови листа. Месото се вари 25 мин. и се изважда да изстине. Бульонът се запазва.
  2. Морковите и лукът се запържват в нагорещен тиган с 1 с.л. зехтин за около 5 мин., след което се изваждат и се отделят настрана.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. Тиганът се забърсва добре с кухненска хартия, пилешкото се накъсва на малки ивици и се запържва с 1 с.л. краве масло и малко зехтин. Когато то хване лека коричка, се добавят опържените зеленчуци и се наливат 2 черпака от бульона. Всичко това се оставя да къкри до пълно изпаряване на течността.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. В малка касеролка на слаб огън се разтопяват 2 с.л. масло, добавят се 3 с.л. брашно и сместа се разбърква докато започне да образува балончета.
  5. Налива се прясното мляко и се добавя 1 с.л. заквасена сметана.
  6. В подходяща купа се разбиват жълтъците с лимоновия сок.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Когато сосът в касеролата започне след постоянно разбъркване да завира, той се налива в купата с яйцата и всичко се смесва с телена бъркалка.
  8. На дъното на всяка чиния се слага купчинка от пилешките късчета, които се поливат с 1 черпак от соса. Ръси се черен пипер.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло мащерка дафинов лист моркови пилешко лимон прясно мляко заквасена сметана лимонов сок кромид лук жълтък брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче