1 глава лук
1 скилидка чесън
2 моркова
1 малка ябълка
5-6 листа салвия
2-3 с.л. едрозърнеста горчица
1 ч.ч. портокалов сок
1 ч.ч. бяло вино
50-60 г масло
сол
черен пипер на вкус
За салатата от целина:
1 глава корен целина
50 г смлени орехи
50 мл зехтин
5 скилидки чесън
1/2 лимон
сол на вкус
За запечения карфиол:
1 средно голям карфиол
1 скилидка чесън
50 мл зехтин
1 ч.л. кимион
1 ч.л. кардамон
1 ч.л. куркума
1 ч.л. джинджифил
сол
черен пипер на вкус
1 портокал
Пилето пълним с чесън, лук, салвия, морков и ябълка. Намазваме го с масло и го слагаме в тава с виното и половината сок от портокал. Подправяме и мажем с масло. Печем на 180 градуса за един час с фолио. Вадим и намазваме с горчица и масло. Поливаме с портокалов сок. Запичаме за още тридесет минути на 220 градуса без фолио.
Настъргваме целината, пасираме чесъна и добавяме зехтина и орехите. Изстискваме сока на половин лимон. Карфиола накъсваме на розички и смесваме хубаво с подправките и зехтина. Печем на силна фурна, докато омекне и се запече.
Портокала режем на 5-6 слайса. Запичаме в тиган с малко масло и захар, докато се карамелизира от двете страни.
Сервираме пилето цяло или на порции със салатата от целина, запечения карфиол и няколко парчета портокал, както и задушените зеленчуци и ябълката от пълнежа.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност