Необходими продукти:
За основата:
- 200 г студено масло
- 280 г брашно
- щипка сол
- 80 г пудра захар
- 1 жълтък
- 1 с.л. настъргана лимонова кора
- 2-3 с.л. студена вода
За крема:
- 400 мл прясно мляко
- 2 жълтъка
- 3 с.л. царевично нишесте
- 5 с.л. захар
- 1 ванилия
За пълнежа:
- 1/2 ч.ч. ягоди, нарязани на парчета
- 1/2 ч.ч. боровинки
- 1 ч.ч. къпини
- 5 с.л. кафява захар
- 5 с.л. царевично нишесте
За намазване:
- 1/2 разбито яйце
Начин на приготвяне:
- В купа се смесват брашното, захарта, солта и лимоновата кора. Слага се маслото, нарязано на кубчета, и се стрива на трохи с брашнената смес. Добавя се жълтъкът и по малко вода, докато се образува тесто, което не трябва да лепне.
- Тестото се разделя на две топки, които се увиват в свежо фолио и се оставят в хладилника поне за 2 часа.
- Формата за пай е добре да бъде с незалепващо покритие и падащо дъно. От едната половина маслено тесто върху леко набрашнена повърхност се разточва кръг, който е по голям с 4-5 см от диаметъра на формата за печене. Тестото се притиска по дъното и стените на формата, като се оформя ръбчето и се отстранява излишното тесто. С вилица се набожда дъното на няколко места.
- Изпича се във фурна, загрята до 180 градуса за 10 минути или докато краищата леко порозовеят. Оставя се да изстине.
- За крема жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се нишестето. Млякото се кипва и се налива на тънка струйка в яйчната смес при непрекъснато разбъркване. Кремът се слага на огъня и се разбърква до сгъстяване. Ароматизира се с ванилията. Изсипва се в изпечената кора и се охлажда. Плодовете се смесват със захарта и нишестето и се разпределят се върху крема.
- От другата половина на тестото се разточва кора, от която се нарязват много тънки ленти, които се поставят върху плодовете по ръба на пая, като се преплитат и увиват. Центърът на пая остава непокрит от тестени ленти.
- С резец за листо се изрязват листенца от разточеното тесто (около 50 бр.). Листата се нареждат около ръба на пая и между преплетените тестени ленти.
- Паят се намазва с разбито яйце и се пече в загрята до 190 градуса фурна около 40 минути. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади. Може да се поръси с пудра захар.