2 и 1/2 ч.ч. пресято брашно
200 г студено масло на кубчета
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
7 с.л. студена вода
1 яйце за намазване
За плънката:
500 г пилешко бонфиле
250 г гъби печурки
6 триъгълни парчета топено сирене
3 с.л. заквасена сметана
50 г масло
3 с.л. олио
сол
мащерка
За марината:
2 с.л. светъл соев сос
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. уиски
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. бял пипер
Месото се маринова и се оставя в хладилник поне за 2 часа. В купа смесвате брашното, сол, захар, масло и разбивате с кухненски робот/миксер с бъркалки за тесто или на ръка с шпатула, така че маслото да не се затопли и да се образуват трохи. Постепенно се сипва водата, докато се получи тесто. Разделяте на две топки - едната малко по-голяма от другата, завивате във фолио за свежо съхранение и оставяте в хладилник за 30 минути.
През това време загрявате в тиган 2 с.л. олио и изпържвате до златисто филетата. В друг тиган загрявате 1 с.л. олио, маслото и задушавате нарязаните на филийки гъби, добавяте топеното сирене, а след като се разтопи и сметаната, солта, мащерката и дръпвате от котлона. Разточете по-голямата топка тесто и сложете във форма за пай, така че да има и по стените. Подредете филетата и ги залейте с гъбената смес. Захлупете с разточената втора топка тесто и притиснете леко по края да се слепят долната и горната кора. Надупчете леко с вилица, намажете с разбитото яйце и печете в загрята фурна на 160 градуса за 40-45 минути. Сервирайте ястието топло.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност