Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Патладжани "Саганаки"

Вкусна алтернатива на добре познатата мидена яхнийка

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
15’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Името "Саганаки" ни е познато от традиционната гръцка яхния с миди. Но има хора, които само при вида на мидите започват да бърчат чело. За тях, а и за всички любители на така наречения "син домат", ето една алтернативна версия на гръцката класика:

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 2 патладжана, разполовени надлъжно
  • 4 с.л. зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • 200 г краве сирене

За соса:

  • 50 г зехтин
  • 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 400 г домати от консерва
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. мед
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 2 с.л. босилек, нарязан на ситно
  • 1 ч.л. риган
  • 200 г вода

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 190°с включен вентилатор.
  2. Нарежете вътрешната страна на всяка половинка патладжан на кръстосани прорези.
  3. Намажете ги със зехтин, овкусете със сол и черен пипер, а след това ги сложете в една тава с разрезите надолу и ги запечете до омекване за 40-50 минути.
  4. В тиган, загрят на среден огън, добавете зехтина, задушете чесъна за 1 минута, добавете доматеното пюре и ги задушете заедно за още 1 минута. След това добавете консервираните домати, солта, черния пипер, меда, балсамовия оцет, и пресните подправки.
  5. Изсипете водата и оставете сместа да къкри докато се сгъсти.
  6. Обърнете патладжаните с кожата надолу, залейте ги със соса, поръсете със сиренето и ги запечете за 15 минути.Сервирайте ги поръсени с още малко ситно нарязан босилек.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън домати риган мед патладжан доматено пюре вода сирене босилек балсамов оцет

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче