Името "Саганаки" ни е познато от традиционната гръцка яхния с миди. Но има хора, които само при вида на мидите започват да бърчат чело. За тях, а и за всички любители на така наречения "син домат", ето една алтернативна версия на гръцката класика:
Необходими продукти:
- 2 патладжана, разполовени надлъжно
- 4 с.л. зехтин
- сол
- черен пипер
- 200 г краве сирене
За соса:
- 50 г зехтин
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 с.л. доматено пюре
- 400 г домати от консерва
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. мед
- 1 с.л. балсамов оцет
- 2 с.л. босилек, нарязан на ситно
- 1 ч.л. риган
- 200 г вода
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 190°с включен вентилатор.
- Нарежете вътрешната страна на всяка половинка патладжан на кръстосани прорези.
- Намажете ги със зехтин, овкусете със сол и черен пипер, а след това ги сложете в една тава с разрезите надолу и ги запечете до омекване за 40-50 минути.
- В тиган, загрят на среден огън, добавете зехтина, задушете чесъна за 1 минута, добавете доматеното пюре и ги задушете заедно за още 1 минута. След това добавете консервираните домати, солта, черния пипер, меда, балсамовия оцет, и пресните подправки.
- Изсипете водата и оставете сместа да къкри докато се сгъсти.
- Обърнете патладжаните с кожата надолу, залейте ги със соса, поръсете със сиренето и ги запечете за 15 минути.Сервирайте ги поръсени с още малко ситно нарязан босилек.