Необходими продукти:
- 350 г паста (спагети, талиатели)
- 2 с.л. зехтин
- 2 патладжана (около 500 г), нарязани на кубчета
- 4 големи скилидки чесън, нарязани на ситно
- 3 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. балсамов оцет
- 250 мл зеленчуков бульон
- 330 г чери домати, разполовени
- 30 г пресен босилек, накълцан
- 1 с.л. каперси
- 50 г орехови ядки, запечени леко на сух тиган и нарязани на едро
Начин на приготвяне:
- Сварете пастата според описанието на опаковката, като запазите около 150 мл от водата, в която са се варили.
- През това време загрейте зехтина в голям тиган с незалепващо покритие на средна степен на котлона. Сложете в него патладжана и чесъна, разбъркайте добре, след което покрийте съда и гответе за 8-10 мин. Разбърквайте от време на време.
- Изсипете доматеното пюре и оцета при патладжана и гответе за още 2-3 мин. Налейте бульона, покрийте тигана и нека продуктите се задушат за 10-15 мин., докато патладжанът омекне.
- Прибавете чери доматите и ги запържете за няколко минути. Трябва да се размекнат, но все още да са запазили формата си. Поръсете с босилека, прибавете каперсите и орехите, а накрая и пастата. При необходимост, сипете малко и от водата, в която сварихте пастата, за да направите соса по-плътен.
- Сервирайте веднага.
ИЗБРАНО