Необходими продукти:
- 3-4 с.л. слънчогледово олио или зехтин
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 4 свински наденици
- 1 препълнена ч.л. семена от резене (по желание)
- 4 скилидки чесън, ситно нарязани
- 400 г къса паста по избор
- 1 средно голяма глава броколи, нарязана на малки розички
- Сокът от 1 лимон
- Щипка лют червен пипер на люспи
- 50 г прясно настъргано пекорино или друго твърдо сирене
Начин на приготвяне:
- Загрейте 2 с.л. слънчогледово олио в тиган на среден огън и запържете лука за 8-10 минути, докато омекне и стане прозрачен.
- Извадете месото от надениците, като изстискате пълнежа от обвивките, и го сложете направо в тигана при лука. Добавете още 1 с.л. слънчогледово олио, увеличете котлона до средно висока степен и запържете месото за около 5-6 минути, докато започне да придобива златист цвят.
- В хаванче леко счукайте семената от резене. Добавете чесъна и счуканите семена към наденицата и запържете още 1 минута, докато освободят аромата си. След това махнете тигана от огъня и оставете настрана.
- В голяма тенджера кипнете подсолена вода и сварете пастата според указанията на опаковката, докато стане ал денте. В средата на времето за варене добавете броколите. Когато пастата е готова, а броколите - омекнали, отцедете в гевгир, като запазите една чаена чаша от водата, в която са се варили.
- Добавете сварените паста и броколи към сместа с наденицата в тигана и разбъркайте добре, за да се покрият с ароматния сос. Овкусете със сол и черен пипер. Сложете с лимоновия сок, лютата чушка и малко от запазената вода от варенето, за да се получи по-кремообразна текстура (ако предпочитате, може да добавите 1 с.л. зехтин вместо вода).
- Сервирайте пастата в купи, поръсена с настъргано сирене.