за форма с размери 30 см, 11 см, висока 7 см
или за кръгла с диаметър 16-18см
8 порции
основа (може и без нея, но да се увеличат другите продукти)
10 бр. бишкоти "Савоярди"
2-3 с.л. сироп от сладко
2-3 с.л. вода
30 мл коняк (ром)
парфе
250 г маскарпоне
500 г кайсиево сладко
100 мл прясно мляко
2 пак. желатин (14 г)
1 ванилия
400 г заквасена сметана
2-3 с.л. Порто
100 г шоколад + 50 мл течна сметана
Бишкотите се подреждат на дъното на формата и се сиропират леко с приготвения сироп от сладко, вода и коняк.
Маскарпонето се разбива леко заедно със сладкото, нека да останат парченца от плодовете.
Прибавят се заквасената сметана, портото.
Желатинът се накисва в предвиденото за това прясно мляко и след като набъбне се загрява за 30 сек. в микровълновата до пълното му разтваряне
Разтвореният желатин се прибавя към млечната смес.
1/3 от сместа се изсипва върху бишкотите и формата се прибира в хладилника.
През това време се загрявя сметаната, без да завира и към нея се добавя начупеният на парченца шоколад.Разбърква се до получаване на еднородна смес и се прибавя към половината от останалата млечна смес.
Шоколадовата част се изсипва върху първия пласт от парфето ( изчаква се да започне да стяга).
Остатъкът от млечната смес се изсипва върху шоколадовата едва след като парфето е престояло в хладилника и е започнало да се стяга.
Оставя се в хладилника до сервиране.Обикновено 2-3 часа са достатъчни за да стегне напълно, но най-добре е да се изчакат поне 4 часа.
Украсява се по желание.
Може да се приготви в чаши.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност