И както обещахме ви представяме рецептата за тосканския коледен сладкиш панфорте, зад чиято история стоят няколко интересни предположения.
Необходими продукти:
- Олио за намазване
- 300 г печени ядки по избор (шамфъстък, лешници, бадеми)
- 50 г захаросани портокалови корички, нарязани на ситно
- 250 г сушени плодове по избор, нарязани (фурми, кайсии)
- 50 г брашно
- 1 ч.л. канела
- ¾ ч.л. джинджифил на прах
- ¼ ч.л. кардамон
- 125 г мед
- 150 г пудра захар
- 3 с.л. ликьор
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 150 градуса.
- Застелете кръгла 20-сантиметрова тава с падащо дъно с хартия за печене.
- Изсипете ядките, захаросаните корички и сушените плодове в купа. Пресейте брашното и подправките и ги прибавете в купата при останалите съставки.
- Загрейте пудрата захар, меда и ликьора в средно голяма тенджера на среден огън. Бъркайте за 3-4 минути, докато захарта се разтопи.
- С горещата течност залейте ядките и плодовете, след което разбъркайте.
- Пресипете сместа във формата и я загладете. Печете сладкиша за 35-40 мин., докато повърхността му е все още е мека, но не лепкава.
- Оставете да изстине във формата за 10 мин., след което го извадете, махнете хартията за печене и нека се охлади напълно върху решетка.
- Сервирайте, а по желание поръсете с още пудра захар.