Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Панфорте - коледният сладкиш от Тоскана

Да се подготвим за празниците

15’ Подготовка
45’ Време за готвене
12 Порции
1 Трудност

И както обещахме ви представяме рецептата за тосканския коледен сладкиш панфорте, зад чиято история стоят няколко интересни предположения. 

Необходими продукти:

  • Олио за намазване
  • 300 г печени ядки по избор (шамфъстък, лешници, бадеми)
  • 50 г захаросани портокалови корички, нарязани на ситно
  • 250 г сушени плодове по избор, нарязани (фурми, кайсии)
  • 50 г брашно
  • 1 ч.л. канела
  • ¾ ч.л. джинджифил на прах
  • ¼ ч.л. кардамон
  • 125 г мед
  • 150 г пудра захар
  • 3 с.л. ликьор

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 150 градуса.
  2. Застелете кръгла 20-сантиметрова тава с падащо дъно с хартия за печене.
  3. Изсипете ядките, захаросаните корички и сушените плодове в купа. Пресейте брашното и подправките и ги прибавете в купата при останалите съставки.
  4. Загрейте пудрата захар, меда и ликьора в средно голяма тенджера на среден огън. Бъркайте за 3-4 минути, докато захарта се разтопи.
  5. С горещата течност залейте ядките и плодовете, след което разбъркайте.
  6. Пресипете сместа във формата и я загладете. Печете сладкиша за 35-40 мин., докато повърхността му е все още е мека, но не лепкава.
  7. Оставете да изстине във формата за 10 мин., след което го извадете, махнете хартията за печене и нека се охлади напълно върху решетка.
  8. Сервирайте, а по желание поръсете с още пудра захар.

Дайте оценка:

Тагове: пудра захар бяло брашно шамфъстък ликьор джинджифил на прах канела сушени плодове лешници кардамон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче