Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пълнозърнести содени питки без мляко и яйца

Не се лишавайте от вкусен хляб

20’ Подготовка
20’ Време за готвене
8 Порции
1 Трудност

Необходими продукти за 8 броя:

  • 300 г пълнозърнесто брашно
  • 200 г бяло брашно
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 супена лъжица ябълков оцет или лимонов сок
  • 300 мл хладка вода
  • 2 супени лъжици зехтин (или друг растителен мазнина)

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа смесете двата вида брашно, содата и солта, като разбъркате добре.
  2. В отделна купа сипете водата, оцета и зехтина, след което постепенно добавете течните съставки към сухите, като бъркате с дървена лъжица или ръце. Месете тестото, докато се оформи гладка и нелепкава топка. Ако е необходимо, добавете още малко брашно, за да не лепне, или няколко капки вода, ако е твърде сухо.
  3. Разделете тестото на 8 равни части и оформете топчета или леко сплескани хлебчета. Подредете ги върху тава, покрита с хартия за печене. По желание може да поръсите със семена като сусам, ленено или слънчогледово семе.
  4. Загрейте фурната на 200°C. Печете хлебчетата за 20-25 минути, докато станат златисти и когато почукате долната им страна се чуе звук на кухо.
  5. Извадете ги от фурната и оставете да изстинат леко върху решетка, преди да ги поднесете.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин ябълков оцет бяло брашно сода вода пълнозърнесто брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче