Необходими продукти за 8 броя:
- 300 г пълнозърнесто брашно
- 200 г бяло брашно
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 супена лъжица ябълков оцет или лимонов сок
- 300 мл хладка вода
- 2 супени лъжици зехтин (или друг растителен мазнина)
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете двата вида брашно, содата и солта, като разбъркате добре.
- В отделна купа сипете водата, оцета и зехтина, след което постепенно добавете течните съставки към сухите, като бъркате с дървена лъжица или ръце. Месете тестото, докато се оформи гладка и нелепкава топка. Ако е необходимо, добавете още малко брашно, за да не лепне, или няколко капки вода, ако е твърде сухо.
- Разделете тестото на 8 равни части и оформете топчета или леко сплескани хлебчета. Подредете ги върху тава, покрита с хартия за печене. По желание може да поръсите със семена като сусам, ленено или слънчогледово семе.
- Загрейте фурната на 200°C. Печете хлебчетата за 20-25 минути, докато станат златисти и когато почукате долната им страна се чуе звук на кухо.
- Извадете ги от фурната и оставете да изстинат леко върху решетка, преди да ги поднесете.
ИЗБРАНО