Необходими продукти:
- 4 средно големи картофа
- 2 супени лъжици зехтин
- 25 г масло
- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
- 6 резена пушен бекон на ивици, нарязан
- 2 с.л. сметана
- 200 г смес от моцарела, пармезан и други сирена по желание
- наситнен магданоз
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Надупчете картофите отвсякъде с вилица, след това ги натрийте с половината зехтин, малко морска сол и черен пипер. Подредете ги в тава и ги печете във фурната за около 1 ч. 15 мин., докато станат с хрупкава коричка и напълно готови отвътре.
- През това време загрейте останалия зехтин и половината масло в тиган. Добавете лука и гответе внимателно за 15-20 минути, докато омекне и стане златист.
- Извадете от тигана и оставете настрана.
- В същия тиган добавете нарязания бекон и запържете докато стане хрупкав. Извадете с решетъчна лъжица и поставете върху кухненска хартия.
- Разполовете всеки картоф по дължина (внимавайте, защото ще бъдат горещи), след това извадете по-голямата част от вътрешността на картофа в купа.
- Намачкайте ги заедно с останалото масло и сметаната. Подправете със сол и черен пипер.
- Сложете лука, бекона, три четвърти от сирената и половината магданоз.
- Върнете сместа обратно в картофите и отгоре разпределете останалото сирене. Прехвърлете в тавата за печене и върнете във фурната за 10-15 минути, докато сирената се разтопят и станат златисти.
- Поръсете с останалия магданоз и сервирайте със свежа салата.