1 прясна зелка (1кг), 600 г свинско месо от врат, 500 г кайма смес (свинско и телешко), 1 пилешко бутче, 200 г бекон, 100-120 г ориз, 2 домата, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 200 мл червено вино, 2 кубчета бульон (зеленчуков и телешки), и 100-150 мл олио Омесваме каймата. Подправки за зелката: 1 ч.л. млян кимион, 1 ч.л. сол, 2-3 щипки черен пипер
Заливаме кубчетата бульон със 700 мл гореща вода. В половината от мазнината задушаваме нарязания лук. Прибавяме каймата и виното, разбъркваме и задушаваме докато останат на мазнина.
Добавяме ориза и оставяме да ври. Поръсваме с подправките за каймата. Прибавяме около 200 мл от бульона и оставяме да поври докато поеме течността.
В останалата мазнина запържваме нарязаното на малки късчета свинско месо.
Нарязваме предварително обезкостеното пилешко бутче на парченца.
Прибавяме го към свинското. Запържваме до омекване. Прибавяме наситнените скилидки чесън и нарязания бекон.
Изрязваме зелката от горната и долната й част. Издълбаваме вътрешността, която нарязваме на ситно, осоляваме и претриваме. Прибавяме към месото, задушаваме до омекване. Наситняваме пресния джоджен и магданоза, добавяме към зелето, разбъркваме.
Поръсваме добре вътрешната част на издълбаната зелка с подправките за нея.
Поставяме я в глинено гърне и пълним последователно с двата вида плънка. Поливаме с останалия бульон.
Нарязваме на шайби доматите и ги подреждаме върху зелката.
Затваряме със зелевия капак. Похлупваме гърнето.
Печем на умерено затоплена фурна най-малко за 1,30 часа на 180-200 градуса.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност