Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пълнена тиква със свинско и зеле от село Кърпачево

Това е стара семейна рецепта на нашите домакини Димана и Орхан

До 1923 г. село Кърпачево се е казвало Юруклери, после го наричат Надежда, а от 1950 г. носи името на роденият 1921 г. там поет - Христо Кърпачев, който от своя страна е автор на великата българска песен ""Шумете дебри и балкани"".

На север се открива гледка към Дунавската равнина, въздухът е чист, климатът - здравословен. Тук растат над 300 вида билки и има голямо дивечово разнообразие. Освен Крушунските водопади и Каньонът на река Осъм, на Деветашкото плато са разположени и пет от най-дългите пешери в България и могат да се видят всички видове карстови форми.

Наблизо до селото се намират и пещерите Стълбицата и Футьовата. Легендата разказва за имането скрито от ратая Футьо, което е получил от агата, след като му спасил живота.

В последните години село Кърпачево е център на кулинарен туризъм със своите популярни къщи за гости и добрата работа на Сдружение ""Деветашко плато"", което прави чудеса, за да привлича туристи и млади хора в 10-те села от региона.

В Кърпачево Патрисия и Евгени решиха да сготвят Пълнена тиква със свинско и зеле. Това е стара семейна рецепта на нашите домакини Димана и Орхан. Те с удоволствие я споделиха за зрителите на ""Гозбата на България"". Те приготяват традиционни български питки и вкусотии в къща за гости "Онгъл".

Снимка: "Гозбата на България"

Необходими продукти:

 • 1 средно голяма тиква
 • 1 кг шарено свинско месо
 • 1 голяма прясна зелка
 • 2 сухи червени чушки
 • 2 моркова
 • 100 мл червено вино
 • суха дива мащерка
 • черен пипер на зърна
 • 50 ml олио
 • сол
 • 3 листа алуминиево фолио за завиване на тиквата, две дървени летви за подпорка в тавата

Начин на приготвяне:

 1. Тиквата се измива добре и се отрязва капачето. Изчегъртва се отвътре с лъжица, за да се почисти от семките.
 2. Нарязва се на дребно зелето, в него се настъргват морковите, като се овкусяват с олио, червен пипер, сол и черен пипер.
 3. Свинското месо се нарязва на парчета и се запържва. Добавя се виното при него, а сухите чушки се запичат за още аромат и натрошават в сместа.

  AMT Тава дълбока 8 см. - 26х26 см.

  Дръжки: Бакелит - издържат до 240°С

 4. Пълнежът се реди последователно, ред зеле, после ред месо. Накрая се затваря с капачето, подпира се тиквата в тавата с двете летви, за да не се клати и се завива хубаво с листа алуминиево фолио, за да се задущи добре. Пече се 2ч и 30мин на 180 градуса. Изважда се внимателно и се поднася с катък или друга разядка по избор.

Да ви е сладко!

 

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер мащерка олио зеле моркови свинско тиква червени чушки сушени чушки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче