Тази на пръв поглед екзотична комбинация може и да изглежда странно, но рецептата гарантира неповторим вкус и атрактивна визия при сервиране, с които ще впечатлите семейството и гостите на цената на минимални усилия.
Необходими продукти:
- Тиква, около 5 кг
- Зехтин
- Олио
- Краве масло
- Лимон - 1 брой
- 2 глави кромид лук, нарязан на полушайби
- Магданоз
- Копър
- 1 кг скариди, белени и замразени
- Червени чушки - 2 броя, нарязани на дребно
- 200 мл прясно мляко
- 200 мл бяло вино
- 2 кубчета телешки бульон
- Домати от консерва, на кубчета (200-300 г)
- Разтворимо кафе
- Какао
- Сол
- Черен пипер
- Риган
- Червен пипер
- Канела на прах
- Индийско орехче на прах
- Прясна люта чушка - 2 броя, цели
- 2 скилидки чесън
- 300 гр кашкавал, настърган
Начин на приготвяне:
- Разрязваме тиквата в горния ѝ край, където е дръжката, и оставяме капачето настрани. Издълбаваме сърцевината с помощта на супена лъжица и си я отделяме в една чиния, като първо я почистваме от семките.
- В подсолена вряща вода сваряваме скаридите.
- В така обрзаувалото се своеобразно "тиквено гърне" изсипваме малко зехтин и черен пипер. Добавяме малко олио.
- В тиган загряваме бучка масло с малко зехтин - така маслото няма как да загори. В тази мазнина запържваме лука с щипка черен пипер, сол, индийското орехче и около 1/3 чаена лъжичка канела.
- Нарязаните чушки се прибавят към лука малко след като той се карамелизира. През това време вече сварените скариди потапяме в ледена баня (купа с вода и кубчета лед). След минута ги вадим върху кухненска хартия, за да се поизсушат.
- В тигана поръсваме обилно количество червен пипер (около една шепа), разбъркваме и изливаме бялото вино, какаото (1 с.л.), както и разтворените в 300 мл вряла вода кафе и кубчета телешки бульон. Оставяме тигана на умерен огън и бъркаме периодично, докато се изпари течността. Изливаме консервата с домати на кубчета и разбъркваме.
- Прибавяме скаридите в тигана и пържим за 2 мин. Добавяме прясното мляко и бучка масло като изчакваме сместа леко да започне да къкри.
- Изливаме цялата тази консистенция във вътрешността на тиквата, добавяме сърцевината ѝ, която отделихме в самото начало, пускаме вътре двете люти чушки (цели), поливаме с обилно количество зехтин и олио, малко краве масло, риган и я захлупваме с капачето й.
- Печем 45 мин. на около 180 градуса в предварително загрята фурна и след това я вадим, за да добавим настъргания кашкавал, пресованите скилидки чесън и нраязаните на ситно пресен магданоз и копър. Разбъркваме добре, захлупваме с капачето и връщаме във фурната за още 10 мин.
- Сервираме тиквата върху дъска и с осигурен черпак. Така ястието става доста по-атрактивно, а всеки гост може да си сипе в чинията, колкото му е сладко.