Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пълнена тиква със скариди и кашкавал

Да смаем гостите с екзотика и перфектна визия на ястието

10’ Подготовка
60’ Време за готвене
7 Порции
2 Трудност

Тази на пръв поглед екзотична комбинация може и да изглежда странно, но рецептата гарантира неповторим вкус и  атрактивна визия при сервиране, с които ще впечатлите семейството и гостите на цената на минимални усилия.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • Тиква, около 5 кг
  • Зехтин
  • Олио
  • Краве масло
  • Лимон - 1 брой
  • 2 глави кромид лук, нарязан на полушайби
  • Магданоз
  • Копър
  • 1 кг скариди, белени и замразени
  • Червени чушки - 2 броя, нарязани на дребно
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 мл бяло вино
  • 2 кубчета телешки бульон
  • Домати от консерва, на кубчета (200-300 г)
  • Разтворимо кафе
  • Какао
  • Сол
  • Черен пипер
  • Риган
  • Червен пипер
  • Канела на прах
  • Индийско орехче на прах
  • Прясна люта чушка - 2 броя, цели
  • 2 скилидки чесън
  • 300 гр кашкавал, настърган

Снимка: iStock by Getty Images

Начин на приготвяне:

  1. Разрязваме тиквата в горния ѝ край, където е дръжката, и оставяме капачето настрани. Издълбаваме сърцевината с помощта на супена лъжица и си я отделяме в една чиния, като първо я почистваме от семките.
  2. В подсолена вряща вода сваряваме скаридите.
  3. В така обрзаувалото се своеобразно "тиквено гърне" изсипваме малко зехтин и черен пипер. Добавяме малко олио.
  4. В тиган загряваме бучка масло с малко зехтин - така маслото няма как да загори. В тази мазнина запържваме лука с щипка черен пипер, сол, индийското орехче и около 1/3 чаена лъжичка канела.
  5. Нарязаните чушки се прибавят към лука малко след като той се карамелизира. През това време вече сварените скариди потапяме в ледена баня (купа с вода и кубчета лед). След минута ги вадим върху кухненска хартия, за да се поизсушат.
  6. В тигана поръсваме обилно количество червен пипер (около една шепа), разбъркваме и изливаме бялото вино, какаото (1 с.л.), както и разтворените в 300 мл вряла вода кафе и кубчета телешки бульон. Оставяме тигана на умерен огън и бъркаме периодично, докато се изпари течността. Изливаме консервата с домати на кубчета и разбъркваме.
  7. Прибавяме скаридите в тигана и пържим за 2 мин. Добавяме прясното мляко и бучка масло като изчакваме сместа леко да започне да къкри.
  8. Изливаме цялата тази консистенция във вътрешността на тиквата, добавяме сърцевината ѝ, която отделихме в самото начало, пускаме вътре двете люти чушки (цели), поливаме с обилно количество зехтин и олио, малко краве масло, риган и я захлупваме с капачето й.
  9. Печем 45 мин. на около 180 градуса в предварително загрята фурна и след това я вадим, за да добавим настъргания кашкавал, пресованите скилидки чесън и нраязаните на ситно пресен магданоз и копър. Разбъркваме добре, захлупваме с капачето и връщаме във фурната за още 10 мин.
  10. Сервираме тиквата върху дъска и с осигурен черпак. Така ястието става доста по-атрактивно, а всеки гост може да си сипе в чинията, колкото му е сладко.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: бяло вино чесън червен пипер лук магданоз тиква пресен магданоз телешки бульон риган какао кафе прясно мляко нескафе индийско орехче кашкавал скариди

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче