за тестото
600 гр. брашно
150 мл вода
150 мл прясно мляко
3 ч.л. суха мая
4 с.л. зехтин
1 ч.л. мед
1 ч.л. сол
2 яйца - едното от които за намазване
за плънката
200 гр. гъби
200 гр. месо по избор (пиле, шунка, свинско, наденица)
2-3 стръка зелен лук
1 ч.ч. смлени орехи
2-3 с.л. готварска сметана
1/2 ч.ч. сушени домати
1/3 ч.ч. маслини, нарязани на дребно
1/2 ч.ч. майонеза
1/2 ч.ч. настърган кашкавал, по избор вида
1 с.л. горчица
1 ч.л. мед,
сол, черен пипер, червен пипер на вкус
*Приготвяме тестото по познатия начин и докато го чакаме да втасва 2 часа, приготвяме плънката.
*Задушаваме гъбите и лука със сметаната, докато я поемат - за около 6-8 минути.
*След около 10 минути, прибавяме и останалите съставки на плънката и разбъркваме до хомогенност.
*От замесеното, втасало и вече готово тесто се отрязва 1/4 и се разточва кръг, малко по-малък от диаметъра на тавата за печене. С остър нож се разделя на 8 триъгълници.
*Останалото тесто се разделя на 8 части и се оформят питки, които се пълнят с плънката и се поставят в основата на всеки триъгълник.
*Следва обръщане на част от всеки триъгълник върху питката и хубавото му прилепване (използвала съм разбит белтък за целта).
*Поръсва се само обърнатата част с брашно и се правят резки с нож, както се вижда от снимката.
*Намазват се с жълтък и малко зехтин само топките.
*Готовата пита се оставя да втаса за 30 минути .
*Пече се на 375 F(200 C) до приятен загар.
Да Ви е вкусно след това! :)
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност