яйза палачинките:
1 с. л. краве масло;
550 мл прясно мляко;
180 г брашно;
6 яйца;
50 г захар;
1/2 ч. л. сол;
1 ванилия
масло за намазване на тигана
за крема:
600 мл прясно мляко;
3 жълтъка;
200 г захар;
100 г черен шоколад;
2 с. л. царевично нишесте;
1 ванилия;
100 г краве масло
за гарниране:
100 г черен шоколад;
1 ч. л. олио
Първо се приготвят палачинките, като в купа се чукват яйцата и се разбиват с телена бъркалка. Към тях се добавят захарта и солта, ароматизира се с ванилията и се разбърква. Сипва се брашното и отново се разбърква добре. Постепенно се наливат прясното мляко и разтопеното масло. Целта е да се получи гладко тесто, от което в плитък намазнен тиган се пържат тънки палачинки. От това количество излизат около 20 броя.
Млякото за крема се кипва със захарта. Жълтъците се смесват с нишестето, ванилията и 2 с. л. вода. Към тях малко по малко се налива млякото. Сместа се връща на котлона и се вари, докато се сгъсти. Когато кремът стане готов, се прехвърля в купа. Към него се добавят натрошеният шоколад и студеното масло. Разбърква се, докато маслото се разтопи и се оставя да се охлади.
Палачинките се мажат със студения крем и се слагат една върху друга. По желание тортата може да се подреди и във форма. Оставя се в хладилник за 4 часа. Щом стане готова, се залива с разтопен шоколад, смесен с малко олио за блясък.
яйза палачинките:
1 с. л. краве масло;
550 мл прясно мляко;
180 г брашно;
6 яйца;
50 г захар;
1/2 ч. л. сол;
1 ванилия
масло за намазване на тигана
за крема:
600 мл прясно мляко;
3 жълтъка;
200 г захар;
100 г черен шоколад;
2 с. л. царевично нишесте;
1 ванилия;
100 г краве масло
за гарниране:
100 г черен шоколад;
1 ч. л. олио
Първо се приготвят палачинките, като в купа се чукват яйцата и се разбиват с телена бъркалка. Към тях се добавят захарта и солта, ароматизира се с ванилията и се разбърква. Сипва се брашното и отново се разбърква добре. Постепенно се наливат прясното мляко и разтопеното масло. Целта е да се получи гладко тесто, от което в плитък намазнен тиган се пържат тънки палачинки. От това количество излизат около 20 броя.
Млякото за крема се кипва със захарта. Жълтъците се смесват с нишестето, ванилията и 2 с. л. вода. Към тях малко по малко се налива млякото. Сместа се връща на котлона и се вари, докато се сгъсти. Когато кремът стане готов, се прехвърля в купа. Към него се добавят натрошеният шоколад и студеното масло. Разбърква се, докато маслото се разтопи и се оставя да се охлади.
Палачинките се мажат със студения крем и се слагат една върху друга. По желание тортата може да се подреди и във форма. Оставя се в хладилник за 4 часа. Щом стане готова, се залива с разтопен шоколад, смесен с малко олио за блясък.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност