Необходими продукти:
- 4 филета от сьомга
- 2 супени лъжици зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 чаша сушени домати в зехтин (отцедени и нарязани на ивички)
- 2 чаши пресен спанак
- 1 чаша течна готварска сметана
- ½ чаша настърган пармезан
- ½ чаша пилешки бульон (ако искате сосът да е по-лек)
- 1 чаена лъжичка сушен риган
- ½ чаена лъжичка червен пипер
- Пресни магданоз или босилек за гарниране
Начин на приготвяне:
- Подсушете филетата от сьомга с кухненска хартия. Поръсете ги със сол и черен пипер от двете страни.
- Загрейте грил тиган с незалепващо покритие на средно висока температура и добавете зехтина. Поставете филетата и запържете за 4-5 минути на страна, докато придобият златист загар и се сготвят до полготовност. Извадете ги от тигана и ги оставете настрани.
- В същия тиган добавете още малко зехтин, ако е необходимо, и задушете чесъна за около 1 минута, докато усетите аромат. Прибавете сушените домати и гответе още 2-3 минути.
- Постепенно добавяйте пресния спанак, докато омекне, което ще отнеме около 2-3 минути.
- Налейте сметаната и пилешкия бульон, ако го използвате, в тигана. Оставете соса да заври леко, след което намалете температурата. Прибавете настъргания пармезан, сушения риган и червения пипер. Разбъркайте добре, докато сосът стане кремообразен и гладък.
- Поставете запечените филета от сьомга обратно в тигана със соса. Покрийте ги леко със соса. Гответе още 3-4 минути на слаб огън, докато рибата се сготви напълно.
- Поднесете сьомгата топла, гарнирана с пресен магданоз или босилек. Можете да я сервирате с хрупкав хляб, паста или ориз като гарнитура.