Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От Тоскана: Грилована сьомга в сметанов сос със сушени домати и спанак

По класическа италианска рецепта

10’ Подготовка
30’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 4 филета от сьомга
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 чаша сушени домати в зехтин (отцедени и нарязани на ивички)
  • 2 чаши пресен спанак
  • 1 чаша течна готварска сметана
  • ½ чаша настърган пармезан
  • ½ чаша пилешки бульон (ако искате сосът да е по-лек)
  • 1 чаена лъжичка сушен риган
  • ½ чаена лъжичка червен пипер
  • Пресни магданоз или босилек за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Подсушете филетата от сьомга с кухненска хартия. Поръсете ги със сол и черен пипер от двете страни.
  2. Загрейте грил тиган с незалепващо покритие на средно висока температура и добавете зехтина. Поставете филетата и запържете за 4-5 минути на страна, докато придобият златист загар и се сготвят до полготовност. Извадете ги от тигана и ги оставете настрани.
  3. В същия тиган добавете още малко зехтин, ако е необходимо, и задушете чесъна за около 1 минута, докато усетите аромат. Прибавете сушените домати и гответе още 2-3 минути.
  4. Постепенно добавяйте пресния спанак, докато омекне, което ще отнеме около 2-3 минути.
  5. Налейте сметаната и пилешкия бульон, ако го използвате, в тигана. Оставете соса да заври леко, след което намалете температурата. Прибавете настъргания пармезан, сушения риган и червения пипер. Разбъркайте добре, докато сосът стане кремообразен и гладък.
  6. Поставете запечените филета от сьомга обратно в тигана със соса. Покрийте ги леко със соса. Гответе още 3-4 минути на слаб огън, докато рибата се сготви напълно.
  7. Поднесете сьомгата топла, гарнирана с пресен магданоз или босилек. Можете да я сервирате с хрупкав хляб, паста или ориз като гарнитура.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън червен пипер пилешки бульон риган готварска сметана спанак пармезан сьомга сушени домати

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче