Ислак бургер, по-известен по света като "wet burger" (мокър бургер) е турският прочит на популярния хамбургер. Рецептата е много опростена и може би точно това води до неустоимия аромат и вкус.
Необходими продукти:
- 200 г телешка кайма
- 2 с.л. магданоз, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, наситнени
- 1 с.л. червен пипер
- 100 г краве масло
- 50 мл доматено пюре
- 4 бр. питки за бургер
- 1 с.л. олио
- Сол
- Черен пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 260°. Смесете каймата с магданоза, половината чесън и половината червен пипер. Омесете добре и разделете мляното месо на 4 кюфтета със сходен размер. Оставете ги в хладилника.
- Загрейте един тиган на умерен огън и запържете чесъна с малка бучка от маслото. След около 3 мин добавете доматеното пюре и червения пипер. След 30 секунди излейте половин кафяна чаша вода и бъркайте докато сместа се посгъсти.
- Загрейте чугунен тиган на умерено висока температура и разтопете свсем малко масло на дъното му. Печете всяка питка от разрязаната й страна за около 2 мин. С помощта на четка намажете опечените страни на питките с доматен сос. Увеличете силата на огъня и изпечете кюфтетата в същия тиган като ги поръсите със сол и черен пипер от всяка страна.
- Поставете долните части на питките в намазана с масло йенска тенджера (или в тава) и върху всяка от тях сложете по едно от кюфтетата като ги захлупите с горната част на питките и ги намажете с още малко от доматеното пюре и малко масло. Покрийте съда с фолио и печете за около 3 минути. Махнете фолиото, обърнете бургерите и печете още 3 минути.