Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От мегдана в Истанбул: представяме ви "Ислак" бургер

Полунощ. На площад "Таксим" кипи живот. Отнякъде се носи аромат на чесън, масло и домати.

10’ Подготовка
30’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Ислак бургер, по-известен по света като "wet burger" (мокър бургер) е турският прочит на популярния хамбургер. Рецептата е много опростена и може би точно това води до неустоимия аромат и вкус.

Необходими продукти:

  • 200 г телешка кайма
  • 2 с.л. магданоз, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, наситнени
  • 1 с.л. червен пипер
  • 100 г краве масло
  • 50 мл доматено пюре
  • 4 бр. питки за бургер
  • 1 с.л. олио
  • Сол
  • Черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 260°. Смесете каймата с магданоза, половината чесън и половината червен пипер. Омесете добре и разделете мляното месо на 4 кюфтета със сходен размер. Оставете ги в хладилника.
  2. Загрейте един тиган на умерен огън и запържете чесъна с малка бучка от маслото. След около 3 мин добавете доматеното пюре и червения пипер. След 30 секунди излейте половин кафяна чаша вода и бъркайте докато сместа се посгъсти.
  3. Загрейте чугунен тиган на умерено висока температура и разтопете свсем малко масло на дъното му. Печете всяка питка от разрязаната й страна за около 2 мин. С помощта на четка намажете опечените страни на питките с доматен сос. Увеличете силата на огъня и изпечете кюфтетата в същия тиган като ги поръсите със сол и черен пипер от всяка страна.
  4. Поставете долните части на питките в намазана с масло йенска тенджера (или в тава) и върху всяка от тях сложете по едно от кюфтетата като ги захлупите с горната част на питките и ги намажете с още малко от доматеното пюре и малко масло. Покрийте съда с фолио и печете за около 3 минути. Махнете фолиото, обърнете бургерите и печете още 3 минути.

 

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер червен пипер телешка кайма бургер кюфте бургер хамбургер питки за бургер сос за бургери

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче