Тараторът обикновено се смята за традиционна българска студена супа, приготвена от кисело мляко, краставица, чесън и копър. Но знаете ли, че можете да разнообразите този класически летен фаворит с малко творчество? Представяме ви оригинална рецепта за таратор с пъпеш и мента, която е едновременно освежаваща и много вкусна.
Необходими продукти:
- 100 г нарязан зрял пъпеш (без семките)
- 1 ч.ч. гъсто кисело мляко
- 1 малка краставица, обелена и нарязана на кубчета
- 1/2 ч.ч. натрошено сирене
- 1/4 ч.ч. прясна мента, нарязана
- 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/4 чаена лъжичка черен пипер
- 1/2 ч.ч. студена вода
- 1 скилидка чесън, смляна
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете нарязания пъпеш, киселото мляко, нарязаната краставица, натрошеното сирене фета и нарязаната мента.
- Добавете лимоновия сок, солта, черния пипер и студената вода. Разбъркайте добре.
- Ако желаете, добавете и пресован чесън.
- Покрийте купата и охладете таратора в хладилник за поне час.
- Преди сервиране го разбъркайте отново, за да сте сигурни, че всички съставки са равномерно разпределени.
- Сервирайте таратора студен, гарниран с допълнително натрошено сирене фета, мента и резенчета краставица.
ИЗБРАНО