Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Освежаващ таратор с пъпеш и мента

Изключително разхлаждаща алтернатива на класическата рецепта

5’ Подготовка
10’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Тараторът обикновено се смята за традиционна българска студена супа, приготвена от кисело мляко, краставица, чесън и копър. Но знаете ли, че можете да разнообразите този класически летен фаворит с малко творчество? Представяме ви оригинална рецепта за таратор с пъпеш и мента, която е едновременно освежаваща и много вкусна.

Необходими продукти:

  • 100 г нарязан зрял пъпеш (без семките)
  • 1 ч.ч. гъсто кисело мляко
  • 1 малка краставица, обелена и нарязана на кубчета
  • 1/2 ч.ч. натрошено сирене
  • 1/4 ч.ч. прясна мента, нарязана
  • 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 1/4 чаена лъжичка черен пипер
  • 1/2 ч.ч. студена вода
  • 1 скилидка чесън, смляна

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа смесете нарязания пъпеш, киселото мляко, нарязаната краставица, натрошеното сирене фета и нарязаната мента.
  2. Добавете лимоновия сок, солта, черния пипер и студената вода. Разбъркайте добре.
  3. Ако желаете, добавете и пресован чесън.
  4. Покрийте купата и охладете таратора в хладилник за поне час.
  5. Преди сервиране го разбъркайте отново, за да сте сигурни, че всички съставки са равномерно разпределени.
  6. Сервирайте таратора студен, гарниран с допълнително натрошено сирене фета, мента и резенчета краставица.

Дайте оценка:

Тагове: чесън сол черен пипер краставици прясна мента кисело мляко лимонов сок вода сирене