Необходими продукти:
- 200г масло на стайна температура, плюс допълнително за намасляване
- 2 портокала
- 325-350 г пудра захар
- 4 яйца
- 80 г мармалад
- 200 г самонабухващо брашно
- Сладолед, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса и намажете форма за торта с диаметър 23 см.
- Измийте добре портокалите, настържете кората, а след това обелете останалата част и махнете сърцевината. Заделете ги настрани.
- Нарежете портокалите на филийки, с дебелина 1 см. Поръсете 25 г захар върху дъното на формата и подредете резените портокал отгоре. Оставете настрана, докато приготвите сиропа и кексовото тесто.
- Остатъците от портокала, без настърганата кора, се претеглят на кантар и слагат се в тенджера. Към тях се добавят същото количество пудра захар и вода (около 100 г). Оставете течността да заври, след което нека ври още 10 минути, докато се редуцира и сгъсти. Оставете настрана да се охлади леко, след което прецедете.
- Разбийте маслото и 200 г захар с миксер, докато стане светла и пухкава смес.
- Сложете яйцата едно по едно като разбивате добре след всяко.
- Накрая изсипете настърганите портокалови кори и мармалада, преди да добавите брашното на порции заедно с щипка сол.
- Разпределете с лъжица тестото върху резените портокал и изравнете повърхността.
- Печете за 35-40 минути, докато блатът стане златист и дървено шишче, забодено в средата, излезе чисто.
- Оставете да се охлади във формата за 15-20 минути, преди внимателно да го обърнете върху чиния.
- Намажете с четка част от портокаловия сиропа отгоре.
- Сервирайте сладкишът топъл с топка сладолед.
- След като изстине напълно, ще може да го съхранявате в херметически затворен съд три дни.