Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Освежаващ сладкиш с мармалад и портокали

Лесен и приятен за приготвяне

20’ Подготовка
40’ Време за готвене
12 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 200г масло на стайна температура, плюс допълнително за намасляване
  • 2 портокала
  • 325-350 г пудра захар
  • 4 яйца
  • 80 г мармалад
  • 200 г самонабухващо брашно
  • Сладолед, за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса и намажете форма за торта с диаметър 23 см.
  2. Измийте добре портокалите, настържете кората, а след това обелете останалата част и махнете сърцевината. Заделете ги настрани.
  3. Нарежете портокалите на филийки, с дебелина 1 см. Поръсете 25 г захар върху дъното на формата и подредете резените портокал отгоре. Оставете настрана, докато приготвите сиропа и кексовото тесто.
  4. Остатъците от портокала, без настърганата кора, се претеглят на кантар и слагат се в тенджера. Към тях се добавят същото количество пудра захар и вода (около 100 г). Оставете течността да заври, след което нека ври още 10 минути, докато се редуцира и сгъсти. Оставете настрана да се охлади леко, след което прецедете.
  5. Разбийте маслото и 200 г захар с миксер, докато стане светла и пухкава смес.
  6. Сложете яйцата едно по едно като разбивате добре след всяко.
  7. Накрая изсипете настърганите портокалови кори и мармалада, преди да добавите брашното на порции заедно с щипка сол.
  8. Разпределете с лъжица тестото върху резените портокал и изравнете повърхността.
  9. Печете за 35-40 минути, докато блатът стане златист и дървено шишче, забодено в средата, излезе чисто.
  10. Оставете да се охлади във формата за 15-20 минути, преди внимателно да го обърнете върху чиния.
  11. Намажете с четка част от портокаловия сиропа отгоре.
  12. Сервирайте сладкишът топъл с топка сладолед.
  13. След като изстине напълно, ще може да го съхранявате в херметически затворен съд три дни.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло портокал яйца пудра захар мармалад сладолед брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче