Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Продукти за 2 порции: 125гр. ориз басмати 2  тиквички 1  краставица 12бр.  чери домати 1 щипка шафран 2 щипки черен пипер 2 с.л. зехтин и 1ч.л. масло за запържване Сокът от половин лимон Сол на вкус Копър за украса

В малка тенджера или касерола кипнете подсолена вода, сложете оризът, подправете с  шафрана и разбъркайте леко. Намалете огъня и оставете да къкри за около 10-15 мин., докато оризът поеме почти цялата течност. През това време нарежете тиквичките и краставицата на жулиени с помощта на широка белачка. Загрейте зехтина и маслото в дълбок тиган, и запържете тиквичките за 5 мин. Добавете краставицата и чери доматите, поръсете със сол и черен пипер. Разбъркайте всичко внимателно, похлупете с капак и оставете зеленчуците да се задушат за 15 мин. Готовият  ориз прецедете през цедка, за да махнете остатъчната вода, а готовите зеленчуци поставете върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината. Срежете 4 чери доматчета на две половини. Всяка половинка домат сложете върху парче тиквичка и завийте на руло, което закрепете с клечка за зъби. В чинии подредете останалите тиквички ,сложете отгоре ориз, полейте с лимоновият сок и най-отгоре наредете парчетата краставица. Отстрани подредете рулцата от тиквички и останалите доматчета. Декорирайте с клонче копър и сервирайте.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краставици чери домати лимон тиквички ориз шафран

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче