Необходими продукти:
- 500 гр. пипала от октопод
- Зехтин extra virgin
- 2 бутилки сухо червено вино
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 пръчица канела
- Дафинов лист
- Винен оцет
- Пресен риган
- Сварен фасул (по възможност от типа "Гигантски")
Начин на приготвяне:
- Поръсете пипалата с черен пипер и сол като през това време загреете около 2 с.л. зехтин в голяма тенджера на среден огън. Поставете октопода вътре и го оставете да пусне своите сокове и го гответе докато течността вече почти се е изпарила. Време е да добавите и виното, лука, пресованите скилидки чесън, канелата и едно-две дафинови листа. Оставете всичко да заври, намалете малко огъня, покрийте тенджерата с капак и оставете да къкри докато горния слой кожа от пипалата започне да се бели. Отстранете съда от огъня и оставете да изстине под капак. За да ви е по-лесно, всичко в тази стъпка можете да приготвите от предния ден.
- Загрейте скарата или грила на умерено-висока температура и изпечете пипалата като преди това ги разрежете на две по дължина и ги намажете със зехтин. Около 2-3 минути на страна са достатъчни. След това ги отстранете от огъня в една купа и ги поръсете с още зехтин, сол, черен пипер, пресния риган и малко винен оцет. Разпределете добре този дресинг като разтърсите добре купата.
- Сварения боб поставете в плитка купа или друг подходящ съд, подредете върху него пипалата от октопод и сервирайте.
Да ви е сладко! А в случай, че все още обмисляте дали да се сдобиете с домашна грил скара, можете да се възползвате от нашето предложение по темата: