Шоколадовият хляб с тиквички е чудесен за закуска, следобедна закуски и дори за подслаждане след вечеря, от което не е нужно да се чувствате гузни.
Ако досега не сте яли такъв хляб, оттук нататък това може да е единственият начин, по който ще искате да използвате добре узрелите банани, стоящи безучастно в панера с плодове. В никакъв случай не ги изхвърляйте, тъй като те са с по-висок процент захар и се превръщат в идеалния главен герой в здравословните сладки печива. Също така не се колебайте да ги замразите, при положение че разполагате с голямо количество от тях. Така винаги ще имате подръка добре узрели банани, когато ви потрябват за сладкиши.
Съмнявате ли се във вкуса на шоколадовия хляб с тиквички, значи задължително трябва да го приготвите. Ще са ви необходими няколко лесни съставки, доза вдъхновение и празен стомах, който след това да задоволите с невероятния му вкус.
Необходими продукти:
- 180 г пълнозърнесто брашно
- 80 г овесени ядки
- 40 г ленено брашно
- 30 г какао
- 1 и ½ ч.л. бакпулвер
- 1 и ½ ч.л. сода за хляб
- 1 и ½ ч.л. канела
- ½ ч.л. сол
- 2 яйца
- 80 г кокосова захар (или бяла)
- 125 г кисело мляко
- 3 зрели банана, смачкани на пюре
- 1 и ½ ч.л. ванилов екстракт
- 250 г настъргани тиквички , около 2 средно големи тиквички
- 90 г шоколадови капки
- Олио за намазване
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Намажете добре продълговата или кръгла форма за хляб или кекс с олио и оставете настрана.
- В купа смесете заедно пълнозърнестото брашно, овесените ядки, лененото брашно, какаото на прах, бакпулвера, содата за хляб, канелата и солта и оставете сместа настрана.
- В друга по-голяма купа смесете яйцата, захарта, киселото мляко, бананите и ванилията с помощта на миксер или с телена бъркалка.
- Сипете сухите съставки при мокрите и разбъркайте, за да се смесят, но не прекалявайте с бъркането.
- Използвайте кухненска кърпа, за да изстискате излишната влага от тиквичките. Добавете тях и парченцата шоколад към тестото и отново разбъркайте.
- Изсипете тестото в предварително намазнената тава и я сложете в центъра на фурната. Решетка трябва да е по средата, тъй като хлябът ще се надигне.
- Печете 50-60 минути, или докато клечка за зъби, забодена в центъра, излезе почти чиста.
- Извадете хляба от фурната и го охладете в тавата за 10 - 15 минути, след което прокарайте ножа по ръба на хляба, за да го освободите от тавата.
- Оставете шоколадовия хляб с тиквички върху решетка да изстине напълно, преди да го нарежете и сервирате.