Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Нетрадиционна комбинация, невероятен вкус: Шоколадов хляб с тиквички

Идеален за закуска

15’ Подготовка
60’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Шоколадовият хляб с тиквички е чудесен за закуска, следобедна закуски и дори за подслаждане след вечеря, от което не е нужно да се чувствате гузни.

Ако досега не сте яли такъв хляб, оттук нататък това може да е единственият начин, по който ще искате да използвате добре узрелите банани, стоящи безучастно в панера с плодове. В никакъв случай не ги изхвърляйте, тъй като те са с по-висок процент захар и се превръщат в идеалния главен герой в здравословните сладки печива. Също така не се колебайте да ги замразите, при положение че разполагате с голямо количество от тях. Така винаги ще имате подръка добре узрели банани, когато ви потрябват за сладкиши.

Съмнявате ли се във вкуса на шоколадовия хляб с тиквички, значи задължително трябва да го приготвите. Ще са ви необходими няколко лесни съставки, доза вдъхновение и празен стомах, който след това да задоволите с невероятния му вкус.

Необходими продукти:

  • 180 г пълнозърнесто брашно
  • 80 г овесени ядки
  • 40 г ленено брашно
  • 30 г какао
  • 1 и ½ ч.л. бакпулвер
  • 1 и ½ ч.л. сода за хляб
  • 1 и ½ ч.л. канела
  • ½ ч.л. сол
  • 2 яйца
  • 80 г кокосова захар (или бяла)
  • 125 г кисело мляко
  • 3 зрели банана, смачкани на пюре
  • 1 и ½ ч.л. ванилов екстракт
  • 250 г настъргани тиквички , около 2 средно големи тиквички
  • 90 г шоколадови капки
  • Олио за намазване

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. Намажете добре продълговата или кръгла форма за хляб или кекс с олио и оставете настрана.
  3. В купа смесете заедно пълнозърнестото брашно, овесените ядки, лененото брашно, какаото на прах, бакпулвера, содата за хляб, канелата и солта и оставете сместа настрана.
  4. В друга по-голяма купа смесете яйцата, захарта, киселото мляко, бананите и ванилията с помощта на миксер или с телена бъркалка.
  5. Сипете сухите съставки при мокрите и разбъркайте, за да се смесят, но не прекалявайте с бъркането.
  6. Използвайте кухненска кърпа, за да изстискате излишната влага от тиквичките. Добавете тях и парченцата шоколад към тестото и отново разбъркайте.
  7. Изсипете тестото в предварително намазнената тава и я сложете в центъра на фурната. Решетка трябва да е по средата, тъй като хлябът ще се надигне.
  8. Печете 50-60 минути, или докато клечка за зъби, забодена в центъра, излезе почти чиста.
  9. Извадете хляба от фурната и го охладете в тавата за 10 - 15 минути, след което прокарайте ножа по ръба на хляба, за да го освободите от тавата.
  10. Оставете шоколадовия хляб с тиквички върху решетка да изстине напълно, преди да го нарежете и сервирате.

Дайте оценка:

Тагове: сол олио банани яйца бяла захар ванилия тиквички шоколадови капки сода канела пълнозърнесто брашно овесени ядки кокосова захар ленено семе

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче