Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Най-лесното лятно ястие: Тиквички с домати на фурна

С тази рецепта можем да се нахраним стабилно, но без да ни става тежко

От Юлиян Илиев
Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • 2 бр. тиквички, разрязани надлъжно на 3 филийки
  • сол и черен пипер
  • мащерка, сушена
  • риган
  • листа от левурда
  • праз, 1 стрък
  • 3 бр. домати
  • зехтин
  • валериана
  • краве масло
  • 3 скилидки чесън
  • 4-5 бр. дафинов лист
  • магданоз
  • копър

Снимка: Юлиян Илиев

Начин на приготвяне:

  1. Разрязаните тиквички запържваме на добре загрят тиган от двете страни, колкото да хванат коричка. Поръсваме всяка страна с капка зехтин, мащерка и риган. Оставяме тигана загрят, понеже след малко ще ни трябва.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Прехвърляме филийките от тиквички в намазнена тава и между тях слагаме дафиновите листа. Посоляваме и ръсим с черен пипер. Слагаме тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем за 10 мин.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. През това време в 2 с.л. зехтин запържваме счукания на ситно чесън и нарязания на шайби праз. След 3 мин. добавяме нарязан на ситно домат и наситнените листа от левурда. Посоляваме и овкусяваме с черен пипер. Наливаме 20 мл вода и оставяме сместа да къкри на бавен огън.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Вадим тиквичките от фурната и върху тях редим два домата, нарязани на полумесеци и връщаме всичко във фурната. След 3 мин. добавяме и соса от тигана, като го разпределяме равномерно около, между и върху тиквичките. Добавяме малки бучки масло върху всяка от тях и поръсваме с наситнени пресен копър и магданоз. Връщаме тавата във фурната и печем ястието за още 20 мин.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Сервираме в подходящи чинии с украса от валериана.

Снимка: Юлиян Илиев

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер мащерка дафинов лист левурда домати магданоз праз копър риган тиквички див чесън

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче