Необходими продукти:
- 6 пържоли от свинско контрафиле
- 200 г наситнено кисело зеле, може и от буркан
- Зехтин
- Сол
- 200 мл светла бира
- 100 мл сок от буркан с кисели краставички
- 1 кубче телешки бульон, разтворен в гореща вода
- Краве масло
- Червен пипер
- 2-3 жълтъка
- Кисело мляко, половин кофичка
- Сокът от 1 лимон
- Пресни копър и магданоз, наситнени
- 1-2 чушки сиврия, на колелца
- Зелена салата, за гарнитура
Наичин на приготвяне:
- Пържолите се начукват хубаво от двете страни, за да станат максимално тънки. Всяка от тях се намазва от всички страни с малко зехтин и се посолява. Слагат се в дълбока купа, в която се добавят малко бира и сокът от буркан с кисели краставички. Съдът се опакова със стреч фолио и се оставя в хладилника за интервал от 6 до 24 ч.
- Киселото зеле се измива добре и се слага да се вари в 600 мл студена вода. Котлонът се пуска на умерен огън и когато водата заври, чорбата се оставя да къкри за около 45 мин. на слаб котлон.
- В тиган се прави запръжка от разтопено краве масло и 1 с.л. червен пипер. Тя се налива при зелето. Всичко се разбърква и тенджерата се маха от котлона, за да изстине.
- На дъното на глиненото гърне се редят маринованите пържоли, които се поливат със зелевата чорба.
- В купа се разбиват жълтъците и киселото мляко заедно с телешкия бульон и сокът от лимон.
- В касерола се разтопяват 2 с.л. краве масло на слаб огън. Когато то започне леко да се запържва, се добавя сместа от купата и се разбърква с телена бъркалка.
- Полученият сос се излива в гърнето при мръвките, а отгоре се нареждат 2-3 резена краве масло, копърът и магданозът, както и сиврията.
- Гювечът се затваря с капака и се слага в студена фурна, която се пуска на 160 градуса с включен вентилатор. Ястието се оставя така за 2 часа.
- Пържолките се сервират с гарнитура от прясна зелена салата и нарязана краставица, които се овкусяват с малко зехтин, ябълков оцет и сол. Да ви е сладко!