Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Най-крехките контрафилета - задушени в гърне, с млечен сос и кисело зеле

Дайте втори шанс на този иначе по-сух вид месо

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
60’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 6 пържоли от свинско контрафиле
  • 200 г наситнено кисело зеле, може и от буркан
  • Зехтин
  • Сол
  • 200 мл светла бира
  • 100 мл сок от буркан с кисели краставички
  • 1 кубче телешки бульон, разтворен в гореща вода
  • Краве масло
  • Червен пипер
  • 2-3 жълтъка
  • Кисело мляко, половин кофичка
  • Сокът от 1 лимон
  • Пресни копър и магданоз, наситнени
  • 1-2 чушки сиврия, на колелца
  • Зелена салата, за гарнитура

 

Наичин на приготвяне:

  1. Пържолите се начукват хубаво от двете страни, за да станат максимално тънки. Всяка от тях се намазва от всички страни с малко зехтин и се посолява. Слагат се в дълбока купа, в която се добавят малко бира и сокът от буркан с кисели краставички. Съдът се опакова със стреч фолио и се оставя в хладилника за интервал от 6 до 24 ч.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Киселото зеле се измива добре и се слага да се вари в 600 мл студена вода. Котлонът се пуска на умерен огън и когато водата заври, чорбата се оставя да къкри за около 45 мин. на слаб котлон.
  3. В тиган се прави запръжка от разтопено краве масло и 1 с.л. червен пипер. Тя се налива при зелето. Всичко се разбърква и тенджерата се маха от котлона, за да изстине.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. На дъното на глиненото гърне се редят маринованите пържоли, които се поливат със зелевата чорба.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. В купа се разбиват жълтъците и киселото мляко заедно с телешкия бульон и сокът от лимон.
  6. В касерола се разтопяват 2 с.л. краве масло на слаб огън. Когато то започне леко да се запържва, се добавя сместа от купата и се разбърква с телена бъркалка.
  7. Полученият сос се излива в гърнето при мръвките, а отгоре се нареждат 2-3 резена краве масло, копърът и магданозът, както и сиврията.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. Гювечът се затваря с капака и се слага в студена фурна, която се пуска на 160 градуса с включен вентилатор. Ястието се оставя така за 2 часа.

    Снимка: Юлиян Илиев

  9. Пържолките се сервират с гарнитура от прясна зелена салата и нарязана краставица, които се овкусяват с малко зехтин, ябълков оцет и сол. Да ви е сладко!

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло сол червен пипер кисело зеле бира маруля краставици магданоз копър свинско салата ябълков оцет лимон чушки кисело мляко кисели краставички жълтък

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче