2 жълтъка
4 с.л. захар
2 с.л. брашно
1 ванилия
200 мл прясно мляко
100 мл заквасена сметана
кората от един лимон
20 г меко масло
пудра захар за поръсване
малини и боровинки
Фурната се загрява на 200 градуса. Бутер тестото го разчертайте на равни по големина правоъгълници. Прехвърлят се върху тава, покрита с хартия за печене. Надупчват се с вилица. Пече се 20 минути. След като напълно се охладят, се разделят на две половинки по дължина. За да приготвите крема, сложете прясното мляко леко да се стопли на котлона. В купа смесете двата жълтъка, захарта, брашното и ванилията. Разбъркайте с миксер. Налейте прясното мляко и бъркайте с миксер, докато сместа стане хомогенна. Излейте я обратно в тенджерата, в която сте стоплили млякото, и на много слаб огън, с непрекъснато бъркане сварете крема. Охладете го напълно, след което го разбъркайте заедно със заквасената сметана и мекото масло. Накрая настържете и кората от един лимон. Кремът е готов.
Сглобете десерта като редувате бутер кора с крем, отгоре подредете горски плодове, отново бутер кора, крем, горски плодове и завършете с бутер кора, поръсена с пудра захар.
ИЗБРАНО