Необходими продукти:
- 1 кг филе от скумрия
- 800 г картофи
- 3 големи глави червен лук
- 4 с.л. винен оцет
- 4 с.л. лимонов сок
- 100 г краве масло
- 100 г сол
- 50 г захар
- Наситнен пресен копър
Начин на приготвяне:
- Рибата се нарязва на филета от по 200-250 грама и всяко парче се натърква със сол и захар. Месото се слага в купа, която се завива със стреч фолио и се оставя в хладилника за едно денонощие.
- Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолена вода, като се има предвид, че и рибата също ще бъде солена, така че се внимава с количеството сол. След като водата заври, необходими са още около 15-20 мин.
- Лукът се нарязва на полумесеци и се оставя да се маринова в купа, в която предварително са смесени оцетът с лимоновият сок.
- Водата на картофите се излива и в същата тенджера се изсипва маслото. Всичко се разбърква добре.
- В чиния или плато се нареждат филетата от скумрия, които се гарнират с картофите, а отгоре се нареждат резенчетата червен лук. Специалитетът се поръсва с настинения копър.