Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За меренга:
6 белтъка
250 г пудра захар
щипка сол
1 с.л. лимонов сок
1с.л. царевично нишесте
1 ванилия

За крем "Патисиер":
750 мл прясно мляко
150 до 200 г кристална захар
2 жълтъка
1 ванилия
6 равни с.л. брашно
50 г масло

За крем "Шантили":
250 мл сметана
50 г ситна кристална захар
1 ванилия
произволно количество ягоди

Разбийте белтъците със солта и захарта, докато се сгъстят толкова, че като обърнете купата да не падат. Прибавете лимоновия сок и пресятото нишесте с ванилия, като бъркате със шпатула само по посока на часовниковата стрелка до пълното им поемане. Оформете кравай, т.е. разпределете белтъчния крем в кръг, оставяйки дупка в средата. Печете на 100 градуса за 4 часа. Оставете да изстине.

Пригответе крем "Патисиер", като заврите 550 мл от прясното мляко със захарта. Останалото прясно мляко разбийте с жълтъците и брашното, след което го прибавете на тънка струйка към врящото мляко, като бъркате непрекъснато до получаване на гъст крем. Накрая прибавете маслото и ванилията и разбъркайте, докато се разтопи и хомогенизира.

Крема "Шантили" пригответе, като разбиете студената сметана със захарта и ванилията до сгъстяване. Напълнете ринга меренг с крема "Патисиер", а върху самия кравай шприцовайте розички, върху които забучете ягодките. Изсипете в средата крема шантили и доукрасете по ваше усмотрение. Може да използвате и стафити, предварително накиснати в коняк.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче