Необходими продукти:
- 1 чаша червена леща
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 морков, нарязан на кубчета
- 2 скилидки чесън, нарязани
- 1 картоф, нарязан на кубчета
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 1 ч.л. или повече джоджен
- Сол на вкус
- 1,5 литра вода или зеленчуков бульон
- 2 супени лъжици зехтин или масло
- Сок от половин лимон (по желание)
- Нарязан магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина или маслото в голяма тенджера на среден огън. Добавете нарязания лук и чесън и ги запържете, докато станат златисти.
- Към лука добавете нарязаните моркови и картофи. Разбъркайте и оставете да се запържат за 5-7 минути.
- Измийте добре червената леща под течаща вода и я добавете към тенджерата. Разбъркайте добре
- Налейте водата или зеленчуковия бульон и добавете сол на вкус. Оставете супата да заври, след това намалете огъня и оставете да къкри на слаб огън за около 25-30 минути, докато лещата и зеленчуците омекнат напълно.
- След като супата е готова, можете да я пасирате с пасатор до гладка консистенция или да я оставите с по-груба консистенция, ако предпочитате.
- В тиган с малко зехтин или масло запържете подправките за няколко секунди и прибавете доматеното пюре. Разбъркайте хубаво и върнете запръжката в супата.
- При сервиране добавете сок от лимон за свежест и гарнирайте с нарязан магданоз. Супата може да се поднесе с топъл хляб или питки.