Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мерджемек, или турската супа от леща

Кремообразна и засищаща

15’ Подготовка
45’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 чаша червена леща
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 морков, нарязан на кубчета
  • 2 скилидки чесън, нарязани
  • 1 картоф, нарязан на кубчета
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1/2 чаена лъжичка черен пипер
  • 1 ч.л. или повече джоджен
  • Сол на вкус
  • 1,5 литра вода или зеленчуков бульон
  • 2 супени лъжици зехтин или масло
  • Сок от половин лимон (по желание)
  • Нарязан магданоз за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтина или маслото в голяма тенджера на среден огън. Добавете нарязания лук и чесън и ги запържете, докато станат златисти.
  2. Към лука добавете нарязаните моркови и картофи. Разбъркайте и оставете да се запържат за 5-7 минути.
  3. Измийте добре червената леща под течаща вода и я добавете към тенджерата. Разбъркайте добре
  4. Налейте водата или зеленчуковия бульон и добавете сол на вкус. Оставете супата да заври, след това намалете огъня и оставете да къкри на слаб огън за около 25-30 минути, докато лещата и зеленчуците омекнат напълно.
  5. След като супата е готова, можете да я пасирате с пасатор до гладка консистенция или да я оставите с по-груба консистенция, ако предпочитате.
  6. В тиган с малко зехтин или масло запържете подправките за няколко секунди и прибавете доматеното пюре. Разбъркайте хубаво и върнете запръжката в супата.
  7. При сервиране добавете сок от лимон за свежест и гарнирайте с нарязан магданоз. Супата може да се поднесе с топъл хляб или питки.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер лук моркови магданоз лимон картофи доматено пюре кимион леща

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче