Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 250 мл топло прясно мляко
- 7 г суха мая или 25 г прясна мая
- 2 супени лъжици захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 50 г масло, разтопено
- 1 яйце
- 1 супена лъжица олио
Начин на приготвяне:
- В купа смесете топлото мляко, захарта и маята. Оставете сместа да престои около 5-10 минути, докато се образуват мехурчета на повърхността.
- В голяма купа смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и добавете активираната мая, разтопеното масло и яйцето. Започнете да месите тестото, докато стане гладко и еластично. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
- Намажете тестото с малко олио, покрийте купата с кърпа и оставете да втаса на топло място за около 1 час, или докато удвои обема си.
- След като тестото е втасало, го премесете леко и го разделете на равни части (около 12-16). Оформете всяка част на топка и ги подредете в намазана с масло тава, като оставите малко разстояние между тях.
- Покрийте тавата с кърпа и оставете питките да втасат за още 20-30 минути.
- Загрейте фурната на 180°C. Печете питките за около 20-25 минути или докато станат златисти. Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят леко преди сервиране.
ИЗБРАНО