Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пухкави малки питки

Подходящи да ги поднесете с обяда или с вечерята, а защо не и за закуска

120’ Подготовка
25’ Време за готвене
12 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 7 г суха мая или 25 г прясна мая
  • 2 супени лъжици захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 50 г масло, разтопено
  • 1 яйце
  • 1 супена лъжица олио

Начин на приготвяне:

  1. В купа смесете топлото мляко, захарта и маята. Оставете сместа да престои около 5-10 минути, докато се образуват мехурчета на повърхността.
  2. В голяма купа смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и добавете активираната мая, разтопеното масло и яйцето. Започнете да месите тестото, докато стане гладко и еластично. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
  3. Намажете тестото с малко олио, покрийте купата с кърпа и оставете да втаса на топло място за около 1 час, или докато удвои обема си.
  4. След като тестото е втасало, го премесете леко и го разделете на равни части (около 12-16). Оформете всяка част на топка и ги подредете в намазана с масло тава, като оставите малко разстояние между тях.
  5. Покрийте тавата с кърпа и оставете питките да втасат за още 20-30 минути.
  6. Загрейте фурната на 180°C. Печете питките за около 20-25 минути или докато станат златисти. Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят леко преди сервиране.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио яйца бяла захар бяло брашно прясно мляко прясна мая суха мая